انتخاب برگه

اشنایی با نبشی ساختمانی و انواع آن

اسفند ۱۳, ۱۴۰۳ | رپورتاژ آگهی

نبشی ساختمانی یکی از عناصر کلیدی در صنعت ساختمان سازی است که به دلیل ویژگی های منحصر به فرد خود، کاربردهای گسترده ای در پروژه های ساختمانی و عمرانی دارد. نبشی ها به عنوان اتصالات ساختاری در سازه های فولادی، به ویژه در چهارچوب ها، پل ها و سازه های صنعتی، نقش حیاتی ایفا می کنند. این عناصر به دلیل استحکام بالا و وزن سبک، امکان طراحی سازه های پایدار و مقاوم را فراهم می آورند.

در این مقاله، به بررسی انواع مختلف نبشی های ساختمانی، ویژگی ها و کاربردهای آن ها خواهیم پرداخت. همچنین به نکات مهم در انتخاب و استفاده از این عنصر در پروژه های ساختمانی خواهیم پرداخت تا بتوانید با اطلاعات کافی و مناسب، تصمیم گیری بهتری در مورد استفاده از نبشی ها در سازه ها داشته باشید. برای دریافت قیمت نبشی ساختمانی می توانید همین حالا به سایت آیرونید مراجعه کنید.

اشنایی با نبشی ساختمانی و انواع آن

انواع نبشی

در راهنمای خرید نبشی باید با انواع آن آشنا شوید. نبشی ها بر اساس فاکتورهای مختلف در گروه های متفاوتی قرار می گیرند. از جمله این فاکتورها می توان به جنس، طول، ضخامت بال، ارتفاع نبشی و… اشاره کرد. هر کدام از این مشخصه ها در تعیین کاربرد نبشی نقش مؤثری دارند.

انواع نبشی از نظر شکل ظاهری

نبشی ها مقاطع فلزی با دو ضلع یا بال هستند که در زاویه ۹۰ یا ۴۵ درجه نسبت به یکدیگر قرار دارند. با توجه به زاویه بین دو بال، نبشی شکل حرف L یا V انگلیسی را خواهد داشت. ضخامت و اندازه این بال ها یکی از مهم ترین ویژگی ها و مشخصات فنی نبشی محسوب می شود. از نظر اندازه بال نبشی ها در دو گروه کلی قرار می گیرند:

۱. نبشی بال مساوی

نبشی بال مساوی یکی از انواع نبشی است. اگر دو ضلع موجود در این مقطع اندازه ای برابر داشته باشند به آن نبشی بال مساوی گفته می شود. استانداردهایی وزنی برای نبشی بال مساوی وجود دارد که در مطلب جدول وزن نبشی بال مساوی به توضیح آن می پردازیم.

۲. نبشی بال نامساوی

اگر طول دو بال نبشی با یکدیگر برابر نباشد، محصول نهایی نبشی بال نامساوی نامیده می شود. یک نبشی را جدا از انواعی که دارد، می توان بر اساس مشخصه هایی مثل طول بال و ضخامت آن هم معرفی کرد. برای مثال با استفاده از مشخصات نبشی ۴*۴۰*۴۰، می توان حدس زد که این محصول یک نبشی بال مساوی با طول بال ۴۰ میلی متر و ضخامت بال ۴ میلی متر است. اگر نبشی مورد نظر بال نامساوی باشد، مشخصات آن به صورت ۴۰*۵۰*۴ خواهد بود که در آن اعداد ۴۰ و ۵۰ نشان دهنده طول بال و عدد ۴ هم نشان دهنده ضخامت آن ها است. یکی دیگر از مواردی که امکان دارد در مشخصات نبشی با آن مواجه شوید، وجود حرف L یا V در کنار اعداد مربوطه است. همانطور که در ابتدای مطلب هم به آن اشاره کردیم، حرف L نشان دهنده انواع نبشی با دو بال عمود بر هم و حرف V نشان دهنده انواع نبشی زاویه دار است.

انواع نبشی از نظر روش ساخت

نبشی ها از نظر فرآیند ساخت به دو دسته فابریک و پرسی تقسیم می شوند. کاربرد نبشی پرسی و فابریک با یکدیگر متفاوت است.

۱. نبشی پرسی

برای تولید نبشی پرسی از ورق آهن و روش نورد سرد استفاده می شود. برای این منظور ابتدا ورق سیاه در اندازه مورد نظر برش خورده، توسط دستگاه رول فرمینگ از وسط خم می شود و در نهایت به شکل پروفیل انواع نبشی درمی آید. این روش تولید سرعت بسیار بیشتری در مقایسه با روش فابریک دارد؛ اما فقط برای نبشی هایی با ضخامت زیر ۶ میلی متر و از نوع بال مساوی دارای زاویه قائمه مناسب است.

۲. نبشی فابریک

برای تولید نبشی فابریک از شمش آهن و روش نورد گرم استفاده می شود. برای این منظور شمش آهن در کوره حرارت داده می شود تا به مرحله شکل پذیری برسد. سپس تحت فرآیند نورد قرار می گیرید تا به نبشی تبدیل شود. با استفاده از روش فابریک امکان تولید نبشی با هر ضخامتی وجود دارد و می توان به راحتی انواع نبشی بال مساوی، بال نامساوی، L و V تولید کرد.

انواع نبشی از نظر جنس ساخت

بیشتر نبشی ها از جنس آهن هستند. اما با توجه به کاربرد نبشی و ناودانی در صنایع مختلف،این محصول با استفاده از متریال های مختلفی ساخته می شود که بعضی از آن ها عبارت اند از:

۱. نبشی فولادی

نبشی فولادی و آهنی پر مصرف ترین نوع نبشی است که از انواع ورق های فولادی و آهنی تولید می شود. با توجه به ورق فولادی به کار رفته در تولید نبشی، خصوصیات مکانیکی آن هم متفاوت خواهد بود. مهم ترین آلیاژهایی که برای تولید نبشی فولادی به کار برده می شوند، آلیاژهای st37، st52 و A36 هستند. نبشی تولید شده از آلیاژ A36 با توجه به خاصیت شکل پذیری بالاتر این آلیاژ، برای مواردی که نیاز به برشکاری و شکل پذیری بالایی دارند، مناسب تر است؛ به همین علت بیشتر کاربرد نبشی A36 در صنایع خودروسازی است. در مقابل کاربرد نبشی های تولید شده از آلیاژهای St37 و St52 با توجه به ویژگی های این آلیاژها، بیشتر در صنایع ساختمان سازی است.

۲. نبشی گالوانیزه

با توجه به کاربرد نبشی، در بعضی موارد نیاز است که این محصول در برابر رطوبت و زنگ زدگی مقاومت بالاتری داشته باشد. در این موارد نبشی گالوانیزه مورد استفاده قرار می گیرد. نبشی گالوانیزه در واقع همان نبشی آهنی معمولی است که تحت فرآیند گالوانیزاسیون قرار گرفته است. البته می توان با فرمینگ ورق گالوانیزه هم نبشی گالوانیزه تولید کرد. کاربرد نبشی و ناودانی گالوانیزه بیشتر در ساختمان هایی است که در معرض رطوبت زیاد قرار دارند.

۳. نبشی استنلس استیل

یکی دیگر از موادی که برای ساخت نبشی استفاده می شود، استنلس استیل یا فولاد ضد زنگ نام دارد. نبشی استیل به دلیل خاص بودن آلیاژ و امکان پذیر بودن تولید آن فقط با روش فابریک قیمت بسیار بالایی دارد. به همین جهت استفاده از نبشی استیل فقط در موارد خاصی است که امکان استفاده از سایر نبشی های فولادی ضد زنگ وجود ندارد.

۴. نبشی پی وی سی

با توجه به کاربرد نبشی در ساختمان و صنایع مختلف، از مواد پلی اتیلن یا پی وی سی هم در ساخت آن ها استفاده می شود. نبشی های پی وی سی مقاومت بالایی دارند و در رنگ های مختلفی به بازار عرضه می شود. با توجه به وزن سبک، قیمت مناسب و تنوع زیاد در ضخامت و اندازه، کاربرد نبشی پی وی سی روز به روز در حال افزایش است.

۵. نبشی آلومینیوم

نبشی آلومینیوم از فلز آلومینیوم ساخته شده و بیشتر خصوصیات منحصر بفرد این فلز مثل مقاومت بالا در برابر خوردگی، انعطاف پذیری بالا، غیر مغناطیسی بودن و… را داراست. ویژگی ها و خصوصیات این نوع نبشی باعث افزایش قیمت آن نسبت به سایر انواع نبشی هم شده است. برای آشنایی بیشتر با این نوع نبشی بهتر است به مطلب نبشی آلومینیوم هم نگاهی بیاندازید.

معرفی انواع نبشی های خاص

علاوه بر دسته بندی هایی که در قسمت های قبل به آن پرداختیم، سه نوع نبشی خاص دیگر هم وجود دارد که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم.

۱. نبشی لقمه

این نوع نبشی از برش و خرد کردن شاخه های نبشی به اندازه های کوچک ساخته می شود. برای برش نبشی لقمه معمولاً از دستگاه گیوتین استفاده می شود و امکان سفارش آن در اندازه های دلخواه هم وجود دارد. کاربرد نبشی در آسانسور یکی از کاربردهای نبشی لقمه است اما این نوع برای استحکام بخشی به ستون ها و کف ساختمان هم استفاده می گردد.

۲. نبشی اسپیرال

نبشی اسپیرال، نوعی نبشی بال مساوی سبک با اندازه های مشخص ۲۰*۲۰*۳ تا ۵*۵۰*۵۰ است که در جدول وزنی نبشی اسپیرال به طور دقیق و جزئی درج شده است. در بازار این نوع نبشی را با عنوان نبشی اسپیرال گرم نورد دیده بال مساوی هم می شناسند. این محصول انعطاف پذیری و عمر بالایی داشته و امکان سوراخکاری و انجام سایر عملیات ها هم بر روی آن وجود دارد. کاربرد نبشی اسپیرال بسیار گسترده است و در صنعت و ساختمان سازی برای ساخت خرپا، اتصال پل ها به ستون ها، اتصال تیرآهن ها، ساخت اتاق آسانسور، اتصالات مختلف در سازه ها، انواع ماشین آلات صنعتی و ساخت دکل های انتقال نیرو مورد استفاده قرار می گیرد.

۳. نبشی کرنربید

یکی از انواع نبشی که بیشترین کاربرد را در ساخت کناف ساختمان دارد، نبشی کرنربید است. بیشتر کاربرد نبشی کرنربید به عنوان محافظ در کنج های ۹۰ درجه سقف، دیوار یا ستون است. این نوع نبشی می تواند جنس های متفاوتی مثل گالوانیزه، کاغذی و پلیمر (پلاستیکی) داشته باشد. شکل ظاهری نبشی کرنربید بسیار متفاوت است و در انواع C شکل، رانر یا U شکل، نبشی کرنر تراز و نبشی کرنربید سقفی در بازار موجود است.

کاربرد نبشی

مزایای مختلف نبشی باعث شده تا این محصول به صورت گسترده در صنایع مختلف استفاده شود. مجموعه کاربردهای نبشی را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:

کاربرد نبشی در صنعت و ساختمان سازی

اگر می خواهید یک سازه را بدون افزایش وزن، متسحکم تر کنید، می توانید به سراغ نبشی بروید. نحوه نبشی کشی ساختمان تعیین کننده میزان استحکام یک سازه است. سؤالی که در این قسمت مطرح می شود این است که کاربرد نبشی در ساختمان چیست و چطور باعث افزایش استحکام سازه می شود؟

اتصال اجزا در اسکلت فلزی

کاربرد نبشی در ساختمان محدود به اجرای وال پست نیست. شما می توانید از این مقطع برای اتصال سایر اجزای ساختمان هم استفاده کنید. استفاده از نبشی برای اتصال اجزا در اسکلت فلزی، نقش بسزایی در تقویت سازه ایفا می کند. با تعبیه کردن سوراخ هایی در مقطع بال نبشی، می توان اتصالات محکم تر و بهتری ایجاد کرد.

اجرای وال پست با نبشی یا نبشی کشی ساختمان

مهندسان با اجرای وال پست استحکام دیوارها را در سازه افزایش می دهند. اگر وال پست سازه با استفاده از نبشی اجرا شود، به آن نبشی کشی ساختمان هم گفته می شود. جزئیات مربوط به این کار به صورت دقیق در نقشه های ساختمانی مشخص می شود. در مجموع برای نبشی کشی دیوارهای آجری دو روش پیش روی شما قرار دارد: ۱) جانمایی صفحات فلزی قبل از بتن ریزی و اتصال نبشی ها با استفاده از جوش ۲) اتصال نبشی ها به ستون بعد از بتن ریزی با استفاده از تفنگ های میخکوب و تسمه

۲. کاربرد نبشی در صنعت

کاربردهای نبشی در صنایع مختلف به شرح زیر است:

  • طراحی مبلمان شهری و فلزی
  • کاربرد نبشی در کرکره های نورد
  • ساخت آلاچیق
  • دیگ های بخار صنعتی
  • کشتی سازی
  • سوله سازی
  • ساخت وسایل نقلیه مختلف

کاربرد نبشی در قفسه بندی

امکان استفاده از نبشی در ساخت قفسه های مختلف و اتصال آن ها به دیوار هم وجود دارد. قفسه های ساخته شده به این روش استحکام بالایی داشته و می توانند بارهای سنگین را به راحتی تحمل کنند.

کاربرد نبشی در چارچوب

با جوش دادن تعداد مشخصی نبشی به یکدیگر می توان از آن ها به عنوان قاب در چارچوب استفاده کرد. نبشی های جوش داده شده به هم مانع سقوط و از هم گسیختگی قطعات بزرگ تر می شوند؛ پس چارچوب ساخته شده به این روش استحکام و پایداری بیشتری دارد.

کارخانه های تولیدکننده نبشی

با توجه به کاربرد نبشی در صنایع مختلف، کارخانه های زیادی در ایران اقدام به تولید این پروفیل کرده اند. طبق استاندارد اشتال ضخامت نبشی بین ۳ تا ۳۵ میلی متر متغیر است. اما کارخانه های ایرانی نبشی ها را با ضخامت ۳ تا ۲۰ میلی متر تولید می کنند. تعدادی از تولیدکنندگان نبشی در ایران عبارت اند از:

  • فولاد ناب تبریز
  • نورد آریان فولاد
  • فولاد کوهپایه
  • نورد فولاد تهران
  • صبا فولاد منظومه
  • ذوب آهن اصفهان
  • سپاهان اصفهان
  • گروه صنعتی شکفته
  • کارخانه ظهوریان مشهد
  • مجتمع فولاد توس حجت

توجه: این مطلب یک رپورتاژ آگهی (تبلیغات) بوده و سایت سازه پلاس هیچگونه نظر و مسئولیتی ندارد. در صورت نیاز به لینک‌های داخل متن مراجعه فرمایید.

۰ دیدگاه