گرید یا کلاس پیچ چیست؟
به بیشترین نیرویی که یک پیچ میتواند تحمل کند، گرید یا کلاس آن پیچ گفته میشود. لازم به ذکر است که برای بستن پیچ و مهرهها به یک سری روشهایی نیاز است که آن به گرید پیچ و مهره بستگی دارد. همچنین برای تعیین کردن ابزار مناسب جهت محکم کردن پیچ و مهرهها هم به دانستن گرید آنها نیاز است. بنابراین داشتن اطلاعات در رابطه با گرید از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. پس از آشنایی با انواع گرید پیچ و مهره به راحتی میتوانید محصول مورد نیاز خود را خریداری کنید. به طور مثال برای خرید پیچ آلن یکی از معیار های مهم تعیین قیمت، گرید این پیچ می باشد. مقدار فولاد مورد استفاده جهت تولید پیچ و مهرهها متفاوت میباشد؛ بنابراین همه پیچها گرید مخصوص به خود را دارا هستند و هرکدام ویژگی متفاوتی دارند. در صورتی یک پیچ میتواند گشتاور بالایی تحمل کند که فولاد مورد استفاده در پیچ، مقاومت کششی بالاتری داشته باشد. در نتیجه اتصال محکمتر خواهد بود و ایمنی قطعات حفظ خواهد شد. بر اساس سیستمی که توسط جامعه مهندسان طراحی شده است، استانداردهای گرید پیچها تنظیم میشود. این سیستم برای نشان دادن گرید پیچها از یک سری خطوط برجسته روی سر پیچ استفاده میکند. این در صورتی است که سایر سیستمها از اعداد برجسته در سر پیچ، برای نشان دادن گرید پیچها استفاده میکنند.
مقاومت پیچ و مهره
بیایید در مورد پیچ و مهره با مقاومت بالا صحبت کنیم. پیچ و مهرهها معمولا با استفاده از نوعی فولاد تولید میشوند. استحکام پیچ و مهره مستقیماً با مواد مورد استفاده در ساخت آنها ارتباط دارد. بسته به کاربرد مورد نظر برای پیچ، درجات مختلفی از فولاد استفاده میشود. فولاد مورد استفاده در هر نوع پیچ متفاوت است و برخی از آنها دارای استحکام کششی بالاتری نسبت به سایرین هستند. هرچه استحکام کششی بیشتر باشد، اتصال پیچ سفتتر است و پیچ میتواند گشتاور بیشتری را تحمل کند.
انواع استاندارد گریدها
پیچها گریدهای بسیار متنوعی را دارا هستند و از هرکدام با توجه به کاربردشان در اتصالات مختلف استفاده میشود. برخی از استانداردهای گریدهای مختلف پیچ و مهره به شرح زیر است:
- استاندارد ASTM
انجمن آمریکایی تست و مواد یا ASTM مسئول تنظیم استانداردها برای ابزارهای مختلف و صنایع خاص است. اگرچه این استانداردها داوطلبانه هستند، اما اکثر تولیدکنندگان با آنها مطابقت دارند؛ زیرا اعتماد بیشتری را به مشتریان خود القا میکنند. در این استاندارد برای نشان دادن کلاس یا گرید پیچ و مهره از از A و سه عدد که بر روی سر پیچ قرار دارند، استفاده میشود. گریدهای متداول ASTM شامل A325 و A490 میباشد. این گریدها اغلب به لحاظ استحکام و میزان کربن در آلیاژ فولاد به ترتیب معادل گرید SAE 5 و گرید SAE 8 میباشند. در سال ۲۰۱۶، ASTM نام A325 را با ASTM F3125 جایگزین کرد. با این حال، علامت گذاری روی سر پیچ ها یکسان است تا از سردرگمی جلوگیری شود. پیچهای ASTM A325 معمولاً توسط مهندسان برای استفاده در اتصالات فولادی سازهای در پروژههای ساختمانی سنگین استفاده میشوند.
- استاندارد متریک
در این استاندارد برای نشان دادن گرید یا کلاس پیچ و مهره از دو عدد که با نقطه از هم جدا میشوند، استفاده میشود. گرید یا کلاس متریک با نام اختصاری ISO شناخته میشود. استاندارد متریک به صورت اعداد فرو رفته و یا برجسته در قسمت بالا و یا کنار سر پیچ نمایش داده میشود. عدد اول که بر حسب مگاپاسکال میباشد، نشان دهنده مقاومت پیچ و مهره در برابر نیروی وارده است. عدد دوم نسبت بین بار فشاری و بار خمشی را نشان میدهد. هرچقدر عدد گرید بالاتر باشد، آن پیچ قویتر بوده و استحکام بالایی دارد.
- استاندارد SAE
در این استاندارد برای نشان دادن گرید یا کلاس از عدد دو استفاده میشود. در واقع به بیان سادهتر این گرید با عدد ۲ آغاز میشود. سیستم علامت گذاری SAE از خط تیرههای برجسته روی سر پیچ استفاده میکند. خط تیره برای نشان دادن قدرت استفاده میشود. این گرید دارای مقاومت کششی ۶۴۰۰۰پوند بر اینچ مربع و یا کمتر است. ( در واقع مقاومت کششی میزان توانایی و مقاومت پیچ و مهرهها در برابر نیروی کششی پیش از شکستن میباشد)؛ بنابراین پیچ و مهره گرید ۲ از فولاد با کربن پایین تشکیل شده است.
انواع گریدهای مورد استفاده در صنایع
در صنایع مختلف از گریدهای متفاوتی برای تولید پیچ و مهره استفاده میشود. در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد:
- گرید ۵.۶
پیچ با گرید ۵.۶ که به پیچ آهن نیز معروف میباشد و در دستگاههای استاندارد DIN طبق DIN931 بصورت نیم رزوه و DIN933 به صورت تمام رزوه تولید و عرضه میشوند. در ساختار این گرید از پیچ و مهرهها از کربن کمتری استفاده شده است. به همین دلیل استقامت کمی دارند. اما لازم به ذکر است که از انعطاف پذیری بالایی برخوردار هستند. برای آشنا شدن با استقامت این گرید از پیچ و مهره، میتوان گفت که هر میلیمتر مربع از سطح مقطع این پیچ میتواند ۵۰ کیلوگرم بار را تحمل کند. پیچهای با گرید ۵.۶ اغلب به صورت رزوه درشت (دنده درشت) تولید میشوند و معمولا در اتصالاتی از این پیچ و مهرهها استفاده میشود که به مقاومت کششی بالا نیازی نباشد. در ساختار پیچ و مهره با گرید ۵.۶ علاوه بر کربن از فسفر و گوگرد نیز استفاده شده است.
- گرید ۸.۸
پیچ و مهره گرید ۸.۸ به نام پیچ خشکه در بازار معروف میباشد. گرید ۸.۸ از پیچ و مهره یکی از پرکاربردترین نوع اتصالات پیچ شش گوش و مهره آن به حساب میآید. استقامت کششی و مقاومت این گرید از پیچ و مهره تقریبا زیاد است، به طوری که هر میلیمتر از سطح مقطع این پیچ ۸۰ کیلوگرم بار را میتواند تحمل کند. این گرید از پیچ و مهره در صنایع مختلف مثل نفت و گاز، تجهیزات شیمیایی، تجهیزات تصفیه آب، مبدلهای حرارتی، خمیر کاغذ و … کاربرد دارد.
- گرید ۱۰.۹
گرید ۱۰.۹ یکی از گریدهایی است که از کلاس ۸.۸ محکمتر است و در ساخت دستگاههای صنعتی کاربرد فراوانی دارد. در ساخت گرید ۱۰.۹ از میزان بیشتری از کربن نسبت به گریدهای قبلی استفاده شده است. همچنین در این گرید از مقداری فلز بور نیز استفاده شده است. گرید ۱۰.۹ در برابر فشار بسیار مقاوم است و مقاومت حدود ۹۰ درصدی را نشان میدهد.
- گرید ۱۲.۹
پیچ و مهره گرید ۱۲.۹ درصد بسیار زیادی کربن دارد و همچنین بر روی این گرید از پیچ و مهره عملیات سختکاری حرارتی انجام شده است. به دلیل سختی و مقاوم بودن این گرید، از آن در صنایع پل سازی، دکلها، سد سازی و صنعت ساختمان استفاده میشود. برای آشنایی با استحکام این گرید، هر میلیمتر از سطح مقطع آن ۱۲۰ کیلوگرم بار را تحمل میکند و در نتیجه قدرت بسیار زیادی دارد.
سخن پایانی
در این مقاله با گریدهای پیچ و مهره و انواع محبوب و مختلف آن در صنایع آشنا شدیم. عوامل زیادی به هنگام خرید پیچ و مهره وجود دارد که یکی از مهمترین آنها، گرید یا کلاس آنها است. برای این که بدانیم از چه پیچی و برای چه کاربردی استفاده کینم، باید همواره به گرید آن توجه کنیم. انتخاب اشتباه ممکن است اتصال نا ایمن را به وجود آورد. تیم ما در آلن پیچ همواره در کنار شما است تا بتوانید بهترین گزینه از پیچ و مهره را با توجه به نیازتان انتخاب کنید. امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید.
توجه: این مطلب یک رپورتاژ آگهی (تبلیغات) بوده و سایت سازه پلاس هیچگونه نظر و مسئولیتی ندارد. در صورت نیاز به لینکهای داخل متن مراجعه فرمایید.
۰ دیدگاه