صنعت ساختمانسازی مدرن نسبت به گذشته، دچار تغییرات و تحولات زیادی شده است و به همین دلیل، امروزه از روشهای پیشرفته و جدید برای ساخت انواع سازهها استفاده میشود. اسکلت، مهمترین بخش هر ساختمان را شامل میشود و به همین دلیل، باید مقاومت بسیار بالایی داشته باشد. امروزه اسکلت ساختمانها به دو صورت فلزی (تیرآهن) و بتنی ساخته میشوند. البته اسکلتهای بتنی و فلزی، هر کدام دارای مزایا و معایب خاصی هستند. در این بخش، قصد داریم به شرح خصوصیات ساختمان اسکلت فلزی و بتنی و نحوه انتخاب نوع اسکلت ساختمان بپردازیم پس با ما همراه باشید.
ویژگیهای ساختمان اسکلت فلزی
برای آن که بتوانید به خوبی نوع اسکلت ساختمان خود را انتخاب کنید، بایستی اطلاعات کاملی از خصوصیات آنها داشته باشید. برخی از خصوصیات و ویژگیهای ساختمان اسکلت فلزی به شرح زیر است؛
۱-هزینه اجرای پایین اما دشوار
متخصصان برای طراحی و اجرای اسکلت فلزی ساختمان، نیاز به نیروی انسانی کمتری دارند. علاوه بر آن، بسیاری از قطعات فلزی اسکلت ساختمان در کارخانههای برتر مونتاژ میشوند. از این رو، میتوان نتیجه گرفت که هزینه اجرای اسکلت فلزی ساختمان بسیار پایین و مقرون به صرفه است. البته اجرای اسکلت فلزی، مستلزم محاسبات مهندسی بسیار دقیق بوده و نصب آن نیاز به زمان طولانی دارد. بنیتک یکی از شرکتهایی است که سازهها با اسکلت فلزی را طراحی و سپس اجرا مینماید.
۲-دوام کمتر نسبت به بتن
همانطور که میدانید، فلزات در برابر عوامل فرساینده همچون رطوبت مقاومت چندانی ندارند. اسکلت فلزی ساختمانها پس از مدت زمان طولانی دچار زنگ زدگی و پوسیدگی میشوند و این امر میتواند منجر به نشست ساختمان گردد. از طرفی دیگر، طول عمر اسکلتهای فلزی نسبت به بتنی کمتر است.
۳-سرعت بالای اجرا
متخصصان برای اجرای اسکلتهای بتنی، باید چندین روز متوالی تلاش کنند تا بتنها در قالب به خوبی شکل بگیرند. اما خوشبختانه اسکلتهای ساختمان فلزی، در کمترین زمان ممکن ساخته میشوند. علاوه بر آن، متخصصان میتوانند پس از اتمام ساخت اسکلت فلزی، فوراً شروع به ساخت ساختمان کنند. البته سرعت اجرای اسکلتهای فلزی ساختمان، به تعداد نیروی انسانی و متراژ سازه بستگی دارد.
۴-مقاومت بالا در برابر زلزله و آتش سوزی
اسکلتهای فلزی ساختمان، قابلیت شکلپذیری دارند و به همین دلیل، قادر به دفع ضربات ناشی از لرزش زمین حین زلزله میباشند. از طرفی دیگر، اسکلتهای فلزی حین آتش سوزیهای شدید، دچار ترک خوردگی یا شکاف نمیشوند و میتوانند در محل خود استوار بمانند. شما میتوانید با اجرای سقف وافل پس از اتمام فرآیند ساخت اسکلت، مقاومت و ایمنی ساختمان خود را در برابر زلزله و آتش سوزی به حداکثر برسانید.
۵-وزن پایین
طبیعتاً وزن سازههای فلزی نسبت به بتنی پایینتر است. وزن پایین اسکلت فلزی ساختمان، سبب ساخت سریعتر و آسانتر سازه میشود و به افزایش ایمنی سازه در حوادث خطرناک از جمله زلزله، سونامی و آتش سوزی کمک میکند.
۶-تعمیرات و نگهداری آسان
همانطور که گفته شد، عوامل فرساینده میتوانند طول عمر اسکلت فلزی ساختمان را کاهش دهند. اما نیازی به نگرانی نیست؛ خوشبختانه به لطف پیشرفت فناوری، شما میتوانید با استفاده از ابزار و دستگاههای مخصوص، اسکلت فلزی ساختمان خود را همانند روز اول بازسازی کنید و دیگر نگرانی از ایمنی و امنیت سازه نداشته باشید.
خصوصیات ساختمان اسکلت بتنی
اسکلت فلزی ساختمان از ویژگیهای منحصر به فرد و شگفتانگیزی برخوردار است که اسکلت بتنی ساختمان نیز از این قائده مستثنی نیست. برخی از ویژگیهای ساختمان اسکلت بتنی به شرح زیر است.
۱-هزینه اجرای بالا
یکی از مهمترین خصوصیات اسکلت بتنی ساختمان، هزینه اجرای بالا است؛ متخصصان برای اجرای اسکلت بتنی ساختمان، نیاز به نیروی انسانی زیادی برای چندین روز متوالی دارند. علاوه بر هزینه بالای اجرای پروژه، زمان ساخت اسکلت بتنی سازه نیز بسیار طولانی است.
۲-دوام و مقاومت بالا در برابر رطوبت و فرسایش
اسکلتهای بتنی ساختمان، در برابر رطوبت و فرسایش، مقاومت بسیار خوبی از خود نشان میدهند. از این رو، شما میتوانید در مناطق مرطوب، با خیالی آسوده از اسکلتهای بتنی استفاده کنید. البته فراموش نکنید که اسکلتهای بتنی پس از آسیب دیدن، به هیچ عنوان قابل تعمیر و بازسازی نیستند.
۳-ظرفیت بار پایینتر
گرچه اسکلت بتنی نسبت به فلزی وزن بالاتری دارد؛ اما ظرفیت بار این نوع اسکلتها بسیار پایین میباشد. قرار دادن وزن بیش از حد مجاز بر روی اسکلت بتنی ساختمان، سبب ترک خوردن و فرو ریختن آن میشود.
۴-مقاومت پایین در برابر زلزله و آتش سوزی
بر خلاف اسکلتهای فلزی ساختمان که مقاومت بینظیری در برابر حوادثی همچون آتش سوزی و زلزله از خود نشان میدهند، اسکلتهای بتنی دوام چندانی در برابر این نوع حوادث ندارند. زلزله و آتش سوزی، میتوانند لایههای بیرونی و میانی ستونهای بتنی را دچار آسیب جدی کنند. این امر سبب فرو ریزش اسکلت بتنی میشود.
اسکلت ساختمان را با فلز بسازیم یا بتن؟
اسکلتهای فلزی و بتنی، هر دو ویژگیهای منحصر به فرد و مزایای بیشماری دارند. مهمترین ملاکها برای انتخاب اسکلت فلزی یا بتنی ساختمان شامل شرایط آب و هوایی، نوع اقلیم، ارتفاع و ابعاد سازه و تعداد طبقات میباشد. در مناطق مرطوب و پر باران، بایستی از اسکلتهای بتنی استفاده کنید. اما اگر قصد ساخت ساختمان مرتفع و وسیع را دارید، باید از اسکلتهای فلزی با دوام بالا استفاده کنید. البته پیشنهاد میشود قبل از انجام هر اقدام جهت ساخت و اجرای اسکلت ساختمان خود، و یا اگر قصد اجرای سقف وافل بر اسکلت فلزی ساختمان دارید با مهندسین و کارشناسان خبره در این زمینه مشورت فرمایید.
ساختمانهای اسکلت بتنی مقاومتر هستند یا فلزی؟
ساختمانهای فلزی و بتنی، هر کدام مقاومت و تحمل مشخصی دارند. اما طبق نظر کارشناسان و متخصصان، سازههای فلزی شکلپذیری بهتری دارند و به همین دلیل، میتوانند مقاومت بالاتری در برابر زلزله و وزن بسیار بالا از خود نشان دهند. البته سازههای بتنی نسبت به فلزی، مقاومت بیشتری در برابر عوامل فرساینده دارند.
کلام پایانی
برای آن که بتوانید ساختمان خود را به بهترین شکل ممکن بسازید و دیگر نگرانی از بابت استحکام و مقاومت آن نداشته باشید، باید نوع اسکلت آن را با توجه به عوامل ذکر شده، هوشمندانه انتخاب کنید. فراموش نکنید که اگر اسکلت بتنی یا فلزی ساختمان به صورت اصولی ساخته نشود، احتمال ریزش آن در زلزله و آتش سوزی به شدت افزایش مییابد.
توجه: این مطلب یک رپورتاژ آگهی (تبلیغات) بوده و سایت سازه پلاس هیچگونه نظر و مسئولیتی ندارد. در صورت نیاز به لینکهای داخل متن مراجعه فرمایید.
۰ دیدگاه