انتخاب برگه

ساکنین مناطق زلزله خیز حتما این اقدامات را انجام دهند

اسفند ۹, ۱۴۰۲ | رپورتاژ آگهی

مرتضی سلیمی، رئیس سازمان امداد و نجات هلال احمر در رابطه با مناطق زلزله‌ خیز کشور ایران تاکید داشته است، ۷۸ درصد شهرهای کشور را شهرهای لرزان تشکیل می‌دهند که به دلیل قرار گیری بر روی ۱۲۰ گسل خطرناک احتمال بروز زلزله در آن‌ها مشاهده می‌شود. به گفته‌ی سلیمی، تنها مناطق خالی از سکنه ایران مانند کویر لوت، زلزله ‌خیز نیستند. این آمار نگران کننده نشان می‌دهد که مردم ما باید نسبت به مسائل مربوط به زلزله آگاهی کامل داشته باشند و ساختمان‌هایی مقاوم ساخته شود که آسیب کمتری در زمان زلزله ببینند. در ادامه نکاتی مهم در رابطه با اقدامات پیش از زلزله و هنگام وقوع زلزله ذکر کرده‌ایم که دانستن آن برای هر شهروند ایرانی ضروری است.

اقدامات موثر پیش از وقوع زلزله

زلزله پیش از وقوع خبر نمی‌کند، از این رو لازم است که هر لحظه اقداماتی انجام دهیم تا در حین وقوع این بلای آسمانی آسیب جانی و مالی کمتری ببینیم. در ادامه به این اقدامات مهم اشاره کرده‌ایم.

۱.      خانه خود را از نظر مقاومت بررسی کنید

بهتر است پیش از خرید خانه، از یک مهندس ساختمان درخواست کنید تا تمام ابعاد خانه و نحوه ساخت آن را بررسی کند تا از مقاومت خانه در برابر زلزله اطمینان حاصل کنید. البته اگر پیش از خرید یا اجاره خانه این کار را انجام نداده‌اید بهتر است همین حالا دست به کار شوید و محل زندگیتان را از نظر مقاومت در برابر زلزله بسنجید. در برخی ساختمان‌ها امکان مقاوم سازی بیشتر پس از ساخت نیز وجود دارد که بهتر است اقدام به انجام آن نمایید.

۲.      عیوب محل زندگیتان را برطرف کنید

برای آسیب کمتر پس از زلزله، عیوب مربوط به محل زندگیتان مثل سیم کشی و لوله کشی را برطرف کنید.

۳.      از ایمنی وسایل داخل منزل اطمینان حاصل کنید

پیشنهاد می‌شود حتما وسایل خانه خود را طوری بچینید که کمترین احتمال سقوط را داشته باشند. برای مثال، بهتر است وسایل سنگین و بزرگ را در ارتفاع پایین قرار دهید و اشیائی مانند کمد را با بست‌ها مخصوص به دیوار ببندید که در هنگام وقوع زلزله بر روی شما نیافتند.

۴.      یک کیف با امکانات لازم آماده کنید

توصیه می‌شود همیشه یک کیف شامل وسایل ضروری در نزدیکی درب خروج خانه خود قرار دهید تا در موقع خروج از خانه با آرامش کامل آن را بردارید و به مکانی امن بروید. وجود این کیف بسیار ضروری است، زیرا ممکن است این زلزله شروعی برای زلزله‌های بزرگتر باشد و شما امکان بازگشت به منزل خود را نداشته باشید. وسایل این کیف می‌تواند: غذاهای فاسد نشدنی مانند کنسرو، وسایل بهداشتی، پتو، داروهای مورد نیاز، چراغ قوه و… باشند.

۵.      بیمه زلزله تهیه کنید

قطعا می‌دانید که زلزله امری غیرقابل پیش‌بینی است و حتی اگر تمام مواردی که تا کنون به آن اشاره کردیم را رعایت کنید، ممکن است شدتش آنقدر بالا باشد که موجب خسارت‌های جبران ناپذیر و تخریب محل زندگی شما شود. با توجه به زلزله‌هایی که در کشور اتفاق افتاده، شاهد این مسئله بودیم که دولت هیچ گونه کمکی برای جبران خسارات حاصل از زلزله نمی‌کند و یا به قدری کم است که آن میزان خسارت را جبران نمی‌کند. تنها راه جبران این خسارات خرید بیمه زلزله می‌باشد.
بیمه زلزله زیرپوششی از بیمه آتش سوزی است. در واقع نیاز است در قدم اول بیمه آتش سوزی بخرید و سپس پوشش خسارات ناشی از زلزله را به بیمه‌نامه خود اضافه کنید. این زیرپوشش تمام خسارات مالی وارد شده به ملک، اثاث و لوازم را جبران می‌کند اما خسارات جانی تحت پوشش بیمه زلزله قرار ندارند.

۶.       کمک‌های اولیه را یاد بگیرید

یادگیری کمک‌های اولیه برای هر فردی ضروری است زیرا می‌تواند در موقع اضطرار مانند زلزله، جان خود و اعضای خانوده‌اش را نجات دهد.

اقدامات موثر هنگام وقوع زلزله

البته که رفتار شما هنگام وقوع زلزله بسیار مهم است. توصیه‌های زیر را به هیچ وجه فراموش نکنید.

۱.      خونسرد باشید

حفظ آرامش و خونسردی در هنگام وقوع زلزله بسیار مهم و حیاتی است. ممکن است شدت زلزله آنقدر نباشد که موجب آسیب مالی و جانی شود اما استرس و فشاری که به شما وارد می‌شود موجب آسیب شما در حین فرار شود.

۲.      در جای صحیح پناه بگیرید

اگر هنگام وقوع زلزله در خانه بودید، سریعا روی زانوان خود بنشینید و با بازوهایتان سپری برای سر و گردنتان درست کنید. توصیه می‌شود از پنجره‌ها و اشیائی که احتمال سقوطشان وجود دارد فاصله بگیرید. تا پایان زلزله نیز از جای خود حرکت نکنید.
به هیچ وجه از پله و آسانسور استفاده نکنید زیرا احتمال آسیب و سقوط شما وجود دارد.
چنانچه هنگام زلزله داخل خودروی در حال حرکت بودید، سریعا در یک مکان امن و به دور از خانه پارک کنید.
اگر زلزله شدید بود و باعث ریختن خانه و زیر آوار ماندن شما شد، فراموش نکنید که حفظ آرامش برای شما ضروری است و می‌تواند نجات دهنده جان شما باشد. پس آرام باشید و با تکه‌ای از لباستان، دهان خود را بپوشانید و با هر وسیله‌ای که دم دست دارید به لوله یا آهن ضربه بزنید تا ماموران امدادی شما را پیدا کنند. فراموش نکنید که فریاد زدنتان تنها باعث از دست رفتن انرژی شما می‌شود.

اقدامات مهم کشورهای زلزله خیز دنیا برای مدیریت زلزله

کشورهای زلزله خیز زیادی در دنیا وجود دارند که اقدامات موثر فراوانی برای کاهش شدت آسیب زلزله انجام داده‌اند. در ادامه به چند نمونه از اقدامات این کشورها اشاره کردیم:

·        ژاپن

ژاپن کشور به شدت زلزله خیزی است و تجربه زلزله‌های زیادی را دارد. ژاپن در سال‌های ۱۹۴۵ تا ۱۹۵۵، ۱۴ زلزله با شدتی بیش از ۶.۵ ریشتر را تجربه کرد. در سال ۱۹۹۵ نیز با تجربه یک زلزله ۷.۳ ریشتری در کوبه، این شهر به کل نابود شد و ۶۴۰۰ نفر جان باختند. پس این اتفاق تلخ بود که اقدامات دولت ژاپن برای کاهش خسارات زلزله آغاز شد.
یکی از اقدامات موثر ژاپن این بود که، به منظور کاهش این خسارات، نوع جدیدی از ساختمان سازی را آغاز کرد و فناوری جداسازی ساختمان را انجام دادو در این فناوری، دو نوع بلبرینگ متفاوت استفاده می‌شود. نوع اول با روکش لاستیکی که از صفحات فولادی و پلاستیکی ساخته شده است که در دو طرف ساختمان قرار می‌گیرد و نوع دوم، عایق‌های ضدلرزه کشویی که با مکانیزم کشویی که دارد لرزه‌ها را تا حداکثر میزان ممکن دفع و بخش کوچکی از آن را به ساختمان منتقل می‌کند. این بلبرینگ‌ها توانایی کاهش قدرت زلزله تا ۶۶ درصد را دارند.

·        مکزیک

مکزیک تنها پس از پنج سال از زلزله ۸ ریشتری سال ۱۹۸۵ که جان ۱۰ هزار نفر را گرفت، مجهز به سیستم هشداردهنده زلزله شد. این سیستم شامل بیش از ۸۲۰۰ سنسور زلزله‌ای است که در فعال‌ترین منطقه از نظر زلزله واقع شده است.
در این سیستم، سنسورها اولین لرزش زمین را تشخیص می‌دهند و شدت زمین لرزه را محاسبه می‌کنند. چنانچه این میزان بیش از ۵.۵ ریشتر باشد، اطلاعیه‌های هشدار بلافاصله به مقامات دولتی و محلی و اورژانس‌ها ارسال می‌شود. در صورت بالا بودن میزان خطر نیز این هشدار بلافاصله از طریق رادیو و تلویزیون و گوشی‌های هوشمند پخش می‌شود.

·        آمریکا

ایالت‌های کالیفرنیا و آلاسکا در آمریکا زمین لرزه‌های شدیدی را تجربه کرده‌اند. از این رو به منظور جلوگیری از ایجاد خسارات، شروع به مقاوم سازی خانه‌ها و جاده‌ها و تاسیس “مرکز هشدار سونامی ساحل غربی” در آلاسکا کردند. این مرکز مسئولیت دیده‌بانی و گزارش تغییرات جغرافیایی در محدوده آلاسکا را دارد و علاوه بر ایالت‌های ساحلی آمریکا، سواحل کانادا و مکزیک را نیز پوشش می‌دهد.

با توجه به اقداماتی که در کشورهای توسعه یافته برای پیشگیری از زلزله انجام می شود، استفاده از پوشش های بیمه آتش سوزی برای مناطق زلزله خیز یک امر ضروری به حساب می آید. اگر قصد استعلام بیمه زلزله برای ساختمان محل سکونت خود را دارید، همین حالا اقدام کنید.

توجه: این مطلب یک رپورتاژ آگهی (تبلیغات) بوده و سایت سازه پلاس هیچگونه نظر و مسئولیتی ندارد. در صورت نیاز به لینک‌های داخل متن مراجعه فرمایید.

۰ دیدگاه