انتخاب برگه

سیم افشان چیست و انواع آن کدام است؟ + کاربردها

دی ۵, ۱۴۰۲ | رپورتاژ آگهی

به رگ‌های بدن خود دقت کنید. هر کدام از این رگ‌ها نقش و وظیفه حیاتی در بدن شما ایفا می‌کنند. سیم افشان‌ها نیز شباهت بسیاری به رگ‌های بدن شما دارند. اما سیم افشان چیست؟ و چه کاربردی در صنعت برق دارد؟

در صنعت الکترونیک، سیم‌ افشان‌ها به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که هر کدام برای مورد خاصی استفاده می‌شوند. در این مقاله علاوه بر توضیح سیم افشان چیست به معرفی انواع آن و کاربرد هر کدام می‌پردازیم.

سیم افشان چیست؟

سیم افشان‌ها از تعداد زیادی سیم تشکیل شده‌اند. این نوع کابل دارای هسته مس ریز، تک هسته و با یک لایه عایق پی وی سی پوشیده شده است. کابل‌های NYAF به دلیل محتویات مس ریز خود انعطاف پذیری بالایی دارند و آن را برای نصب پنل‌های الکتریکی که ممکن است به خم شدن زیاد نیاز داشته باشند، مناسب کرده است. جنس این سیم‌ها برخلاف سیم‌های مفتولی از جنس مسی و آلومینیومی است؛ به همین خاطر انعطاف پذیری بالایی دارند. سیم افشان‌ها از ۲ قسمت هادی و روکش عایق تشکیل شده‌اند که بسته به نیاز و کاربرد می‌توانند ضخیم‌تر یا نازک‌تر تولید شوند. سیم افشان‌ها معروف به سیم‌های انعطاف پذیر هستند که به دلیل ویژگی‌هایی که دارند، حتما باید در محیط‌های خشک و به دور از محیط‌های مرطوب نگهداری و استفاده شوند. اکثرا از این سیم افشان‌ها در سیستم‌های روشنایی، ابزار آلات موسیقی، صنعت، تابلوها، ماشین آلات و … استفاده می‌شود. اما کاربرد و انواع بسیاری دارند که در ادامه به معرفی تک به تک آن‌ها می‌پردازیم تا در زمان استفاده با کمترین مشکل روبه‌رو شوید؛ البته با توجه قیمت سیم افشان ، کاربردی آن‌ها تغییر پیدا می‌کند.

همچنین در زمان خریدِ سیم افشان‌ها، باید به مواردی مثل ولتاژ، میزان ضخامت و مقاومت، نوشته‌های موجود روی سیم، قطر مفتول و مقاومت روکش توجه کافی داشته باشید.

هر آنچه که باید درباره سیم افشان، انواع و کاربردها و قیمت خرید آن بدانید

انواع سیم افشان:

با مفهوم سیم افشان چیست آشنا شدید اما نکته مهم اینجاست که، سیم افشان‌ها بر اساس نوع هادی و مقدار ولتاژ به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. سیم افشان‌ها از نظر ولتاژ به ۲ دسته‌ی، سیم افشان با ولتاژ ۳۰۰/۵۰۰ ولت و سیم افشانی با ولتاژ ۴۵۰/۷۵۰ ولت تقسیم می‌شوند که هر کدام با توجه به مقدار ولت کاربرد متفاوتی دارند.

در مقابل سیم افشان‌ها از نظر نوع هادی به ۳ دسته‌ی، سیم افشان مسی، سیم افشان آلومینیومی و سیم افشان آلومینیومی با روکش مسی تقسیم می‌شوند. با دقت بسیار به خواندن هر یک بپردازید.

سیم افشان از نظر نوع هادی

سیم افشان مسی

در دنیای باستان، بیشتر مس استخراج شده از امپراتوری روم و قبرس می‌آمد و سیپریوم یا کوپروم نامیده می‌شد، از این رو نام امروزی آن مس است. امروزه یکی از بهترین هادی‌های الکتریکی در بین تمام فلزات است و فراوانی آن باعث شده است که به ماده‌ای تبدیل شود که جهان را در ارتباطات راه دور به هم پیوند دهد. مس بعد از طلا از رسانایی بالایی برخوردار است. در سیم افشان‌ها بهترین نوع سیم از نظر هادی سیم‌های مسی هستند و کاربرد بسیار بالایی در دنیای امروز دارند. استحکام استثنایی مس، در مقایسه با هادی‌های آلومینیومی، دلیل دیگری است که مس به عنوان رسانای انتخابی در سیستم‌های سیم‌کشی در سراسر صنعت ساختمان باقی مانده‌اند.

سیم افشان‎های مسی به عنوان بهترین هادی‌ها شناخته می‌شوند؛ همچنین به دلیل انعطاف پذیری بالا، مقرون به صرفه، ایمنی خوب، ماندگاری بالا، سازگاری زیاد و موارد دیگر باعث شده است که به بهترین خود تبدیل شوند. قیمت کابل افشان مسی هنوز هم نسبت به بسیاری از فیبرها و سیم‌های دیگر ارزان‌تر است.

سیم افشان آلومینیومی

در حالی که یک هادی آلومینیومی تنها حدود ۶۱ درصد به اندازه هادی مسی رسانا است، اما وزن آن نیز سه برابر سبک‌تر است که کار با آن را بسیار آسان‌تر می‌کند. به همین دلیل، آلومینیوم در کابل‌های سایز بزرگ و کابل‌های توزیع برق مورد استفاده قرار می‌گیرد. قیمت سیم افشان‌های آلومینیومی در مقایسه با مسی بسیار ارزان‌تر هستند. آلومینیوم در کابل‌های برق سقفی ترجیح داده می‌شود؛ زیرا رساناهای خوبی هستند، بنابراین می‌تواند جریان را با کمترین تلفات منتقل کند و همچنین به اندازه کافی سبک است که به ساختار پشتیبانی بزرگ نیاز ندارد. همچنین کابل‌های آلومینیومی مقاومت کمتری نسبت به کابل‌های مسی هم اندازه دارند، به این معنی که انرژی کمتری از دست می‌دهند و کارایی بیشتری دارند.

اما سیم کشی آلومینیومی به دلایل متعدد خطرناک است؛ این ماده می‌تواند اغلب از پیچ‌های پریزهای برق، کلیدها یا چراغ‎ها جدا شود و اتصال ضعیفی ایجاد کند که منجر به گرم شدن سیم می‎شود. این گرمای فراوان می‌تواند باعث اکسید شدن آلومینیوم شود و به طور بالقوه منجر به آتش‌سوزی الکتریکی شود.

سیم افشان های آلومینیومی با روکش مسی

سیم CCA در اصل یک آلومینیوم با پوشش مسی است. این کابل‌ها برای استفاده تا طول ۵۰ متر مناسب هستند. تولیدکنندگان برای صرفه جویی در هزینه شروع به استفاده از سیم آلومینیومی آغشته به یک لایه نازک مس کرده‌اند. سیم آلومینیومی با روکش مسی همه کاره است. معمولاً در بلندگوها استفاده می‌شود. هدفون‌ها، سیستم‌های استدیوهای خانگی و سایر بلندگوها اغلب دارای سیم آلومینیومی با روکش مسی هستند. سیم آلومینیومی با روکش مسی نیز در ساختمان‌ها کاربرد دارد.

مهم‌ترین ویژگی سیم افشان‌های آلومینیومی با روکش مسی این است که سبک‌تر از مس خالص هستند، هدایت الکتریکی بالاتر از آلومینیوم خالص دارند و استحکام بالاتر و معمولاً قابل اعتمادتر از آلومینیوم خالص هستند. CCS می‌تواند کشش بیشتری را در حین نصب نسبت به مس جامد تحمل کند، اما در واقع برای تصمیم گیری خرید کافی نیست.

سیم افشان ها بر اساس ولتاژ

سیم افشان با ولتاژ ۳۰۰/۵۰۰ ولت

برای تست این سیم‌ها از ۲۰۰۰ ولت استفاده می‌شود. این نوع سیم افشان‌ها کاربردهای مختلفی دارند؛ مثلا داخل لوله‌ها یا داخل و روی گچ استفاده می‌شوند. همچنین این کابل‌ها به طور گسترده در تونل‌های زیرزمینی، روشنایی‎های اضطراری، سیستم‌های اعلام حریق، مدارهای کنترل و برق، نیروگاه‎ها، آسانسورها، پله برقی‌ها و ساختمان‌های بلند استفاده می‌شوند.

“۳۰۰ ولت” فقط درجه بندی کابل است، نه ولتاژ واقعی اعمال شده. مقدار جریانی که سیم مجاز به حمل آن است توسط سیم سنج تعیین می‌شود که باید روی سیم چاپ شود.

سیم افشان با ولتاژ ۴۵۰/۷۵۰ ولت

۴۵۰/۷۵۰ یک درجه ولتاژ برای عایق کابل است. برای تست این ولتاژ از ۲۵۰۰ ولت استفاده می‌شود. ۷۵۰ ولت را می‌توان در مقایسه با ولتاژهای معمولی خانگی بالا در نظر گرفت. در اکثر مناطق مسکونی، ولتاژ استاندارد در آمریکای شمالی ۱۲۰ ولت و در اروپا ۲۳۰ ولت است. با این حال، در محیط‌های صنعتی یا تجاری، ولتاژهای بالاتر، اغلب برای تغذیه ماشین آلات یا تجهیزات سنگین استفاده می‌شود.

نتیجه گیری

در مقاله سیم افشان چیست به طور کامل با انواع سیم افشان‌ها بر اساس نوع هادی و ولتاژ آشنا شدید. حال در زمان خرید یا استفاده به خوبی می‌دانید که به چه نکات و مواردی توجه داشته باشید. برای خرید سیم افشان‌ها، فروشگاه یا وب سایتی را انتخاب کنید که بهترین مشاوره را در زمینه خرید و استفاده به شما ارائه دهند. وب سایت برق زوم علاوه بر مقالات آموزشی که در وب سایت خود قرار داده‌اند به مشاوره لازم جهت خرید شما عزیزان می‌پردازند.

توجه: این مطلب یک رپورتاژ آگهی (تبلیغات) بوده و سایت سازه پلاس هیچگونه نظر و مسئولیتی ندارد. در صورت نیاز به لینک‌های داخل متن مراجعه فرمایید.

۰ دیدگاه