بتن ها به دلیل ویژگی های به خصوص خود از پر مصرف ترین مصالح ساختمانی محسوب می شوند. البته دستیابی به اهداف مورد نظر در سازه های بتنی، مستلزم رعایت ضوابط به خصوصی در حوزه ی طراحی و اجرای آن ها می باشد. در بسیاری از مواقع بدلیل خطاهای طراحی و اجرای یا گذر زمان و حتی شرایط ویژه ی برخی سازهای بتنی، این سازه ها نیازمند عملیات مقاوم سازی خواهند بود. اقدامات صورت گرفته در این فرآیند مقاوم سازی بتن سبب افزایش استحکام و طول عمر این سازه ها خواهد شد.

ترمیم و تقویت بتن
وجود هرگونه علائمی مبنی بر آسیب دیدگی بتن اعم از کرمو شدگی، شن زدگی، ترک در بتن و غیره، پیش از هرگونه اقدامی نیازمند انجام تهمیداتی برای ترمیم و اصلاح خواهد بود. طی این اقدامات بخش های آسیب دیده ی بتن ترمیم شده و بخش های تخریب شده با بتن جدید جایگزین می گردد و به این ترتیب از کاهش طول عمر سازه های بتنی و استحکام آنها در اثر رشد آسیب دیدگی ها پیشگیری خواهد شد.
روش های ترمیم بتن آسیب دیده
بتن آسیب دیده معمولا ظاهری خشن، متخلخل و پوسته پوسته دارد که نه تنها ظاهر سازه را دستخوش تغییرات نامطلوب می کنه بلکه به مرور زمان سبب افت شدید در مقاومت سازه خواهد شد. برای اصلاح آسیب دیدگی های ایجاد شده در بتن ابتدا باید نواحی سست کاملا تخریب شوند و با ملات ترمیمی اصلاح گردند. در آخر به منظور کسب اطمینان از صحت عملیاتی صورت گرفته، مقاومت فشاری از طریق انجام آزمایش بتن اندازه گیری می گردد. مراحل ترمیم بتن به شرح زیر است:
۱-حذف بخش های سست در بتن به کمک تجهیزات مخصوص
۲-پاکسازی و شستن سطح بتن از سنگدانه ها و بخش های اضافی در بتن
۳-استفاده از چسب بتن پس از خشک شدن کامل سطوح بتنی
۴-ترمیم بتن پس از آماده سازی گروت و قالب گذاری
۵-برداشتن قالب های آماده پس از ۱۲ ساعت
راه های مقاوم سازی بتن
۱-افزایش نسبت آب به سیمان:
برای افزایش مقاومت بتن می توان نسبت آب به سیمان را افزایش داد. لازم بذکر است وجود آب بیش از حد نیز بدلیل گسیختگی اجازه ی بتن سبب کاهش مقاومت آن می گردد.
۲-افزایش تراکم بتن:
افزایش تراکم بتن اجزای سازنده ی بتن یا کاهش هوای بین ذرات خالی این ماده سبب مقاوم سازی بتن خواهد شد.
۳-استفاده از مواد تشکیل دهنده ی با کیفیت:
در فرآیند تولید بتن نه تنها ترکیب صحیح اجزای تشکیل دهنده ی آنها نقش به سزایی در مقاومت نهایی خواهد داشت، بلکه استفاده از مصالح با کیفیت نیز در مقاوم سازی بتن بسیار موثر است بطوریکه کیفیت سنگدانه های مورد استفاده ارتباط مستقیمی با مقاومت نهایی بتن خواهد داشت.
۴-اصلاح نرخ بارگذاری بتن:
برای مقاوم سازی بتن می توان بارگذاری آنرا تسریع کرد چرا که افزایش سرعت بارگذاری، فرصت کمتری برای خزش و تغییر شکل در اختیار بتن خواهد گذاشت.
۵-استفاده از افزودنی های بتن:
استفاده از افزودنی های بتن در مقدار مشخص که به شکل جامد، مایع و گاز عرضه می شوند یکی از روش های متداول برای مقاوم سازی بتن محسوب می شود.
۶-عمل آوری صحیح بتن:
اجرای ضوابط مهم برای عمل آوری بتن تاثیری زیادی در مقاوم سازی بتن خواهد داشت. برای هیدراتاسیون صحیح بتن باید مواردی نظیر رطوبت و دمای مناسب فراهم شود.
روش های تقویت سازه های بتنی
۱-مقاوم سازی با FRP
یکی ازروش های نوین برای مقاوم سازی بتن، استفاده از الیاف FRP است. الیاف FRP ترکیبی از فیبرها و رزین ها هستند که با اتصال به سطح بتن از طریق رزین اپوکسی مخصوص الیاف FRP سبب محافظت از آنها می شوند. الیاف FRP علاوه بر وزن ناچیزی که دارند از ظرفیت باربری مناسبی نیز برخوردارند. این مصالح به دلیل مقاومت شمیایی مطلوبی که دارند، گزینه ی مناسبی برای مقاوم سازی بتن هایی محسوب می شوند که در معرض خوردگی یا مجاورت آب دریا قرار دارند. در شرایطی که مقاومت سازه های بتنی با میزان تعیین شده در طراحی آنها، ۶۵ الی ۸۵ درصد مغایرت داشته باشند می توان از این مصالح استفاده کرد.
۲-مقاوم سازی با پس کشیدگی و پیش تنیدگی
یکی از روش های مناسب برای مقاوم سازی سازه بتن، استفاده از روش پس کشیدگی یا پیش تنیدگی است. در این روش تنش های ناشی از بارهای مرده یا زنده از طریق ایجاد تنش های ثابت در بتن کاهش می یابد. علاوه بر، ظرفیت بابری عضو مورد نظر نیز ازتقا خواهد یافت.
۳-مقاوم سازی با دیوار برشی
اجرای دیوار برشی می تواند صلبیت سازه را ارتقا دهد و ظرفیت تحمل بارهای جانبی و ثقلی را در سازه افزایش دهد. دیوار برشی از طریق کاهش تغییر شکل اجزای سازه و پیشگیری از افزایش خسارات وارد بر آن، مانع از گسترش آسیب در سایر اجزای بتنی سازه خواهد شد. معمولا در شرایطی که تیرها و ستون های بتنی سازه از ظرفیت باربری لازم برخوردار نباشند و از طرفی در معرض اعمال نیرو قرار داشته باشند، از این روش استفاده می شود.
۴-مقاوم سازی با بادبند
اجرای بادبندها سبب شکل پذیری سازه و افزایش مقاومت برشی آن می گردد. یکی از گزینه های اقتصادی در این روش، استفاده از بادبند همگرا عنوان می شود.
۵-مقاوم سازی با شاتکریت بتن
شاتکریت بتن یا بتن پاشی از دیگر روش های تقویت بتن در سازه های بتنی محسوب می شود که افزایش استحکام و انسجام اجزای بتنی را بدنبال خواهد داشت. طی این روش یک توری روی عضو بتنی مورد نظر قرار گرفته و فرآیند بتن پاشی روی آن انجام می گیرد.
۶- مقاوم سازی با ژاکت بتنی
اجرای ژاکت بتنی سبب افزایش ابعاد اجزای بتنی در سازه خواهد شد بنابراین کمبود مقاومت بتن جبران شده و مقاطع بتنی توانایی از دست رفته ی خود در تحمل نیروهای دینامیکی و استاتیکی را باز خواهند یافت. در این روش شبکه ی فولادی المان با کلاف میلگرد بتن ریزی ریزی شده و پس از اتمام کار قالب بندی ها باز می شوند. بتن ریزی در ژاکت بتنی می تواند از طریق پمپ یا شاتکریت انجام گیرد. به دلیل انجام بتن ریزی مجدد و کاشت آرماتور در این روش، شاهد تقویت و افزایش کشش بتن خواهیم بود
۷-مقاوم سازی بتن با ژاکت فولادی
استفاده از این روش عموما با تکیه بر ویژگی های مکانیکی فولاد انجام می شود چرا که اجرای ژاکت فلزی می توان مقاومت بتن ضعیف را از طریق گسترش مقاطع فولادی، افزایش دهد. به منظور تامین استحکام مورد نیاز برای اتصال فلز و بتن به یکدیگر از کاشت بولت استفاده می شود و فضای خالی بین بتن و فلز با تزریق گروت اپوکسی پر می شود. معمولا بدلیل عدم وجود فضای کافی برای دسترسی و محدودیت های زمانی به جای ژاکت بتنی از ژاکت فلزی استفاده می شود.
توجه: این مطلب یک رپورتاژ آگهی (تبلیغات) بوده و سایت سازه پلاس هیچگونه نظر و مسئولیتی ندارد. در صورت نیاز به لینکهای داخل متن مراجعه فرمایید.
۰ دیدگاه