سقف شیروانی یکی از سقفهای محبوب در ساخت خانههای ویلایی به خصوص در مناطق ییلاقی است. نوع متریال و نحوه اجرای سقف شیروانی میتواند کیفیت عملکرد آن را بهبود ببخشد و مدت زمان و هزینه اجرایی آن را کاهش یا افزایش دهد. سقف شیروانی را میتوان از ورقهای پیویسی، فایبرگلاس یا گالوانیزه ساخت. ورق گالوانیزه شیروانی یا کرکرهای در چند سال اخیر یکی از متریالهای اصلی ساخت سقف شیروانی محسوب شده است. در این مقاله در خصوص نحوه اجرای سقف گالوانیزه شیروانی و نکات مهم ضروری آن صحبت میکنیم.
ورق گالوانیزه شیروانی چیست؟
نوعی ورق فولادی با پوشش روی که به اشکال مختلف تولید میشود و از آن برای پوشش سقفهای شیروانی مخصوصاً در مناطق بارانی استفاده میکنند. پوشش روی باعث میشود این ورق در مقابل زنگزدگی و خوردگی مقاومت بالایی داشته که این دوام میتواند تا حدود ۳۰ سال ادامه داشته باشد. برای گالوانیزه کردن ورقهای فولادی آنها را در حوضچههای مذاب روی غوطهور میکنند. از این رو قیمت ورق گالوانیزه گرانتر از ورق سیاه و قیمت ورق گالوانیزه رنگی معمولاً بیشتر از انواع معمولی است. این محصول، به دلیل مقرونبهصرفه بودن در میان پیمانکاران بسیار پرکاربرد است.
ورقهای گالوانیزه شیروانی معمولاً دارای ضخامت ۱ الی ۰.۳ سانتیمتر و عرض ۱۰۰ یا ۱۲۵ سانتیمتر هستند که عرض مفید آن در سقف شیروانی به علت اورلب، ۵ سانتیمتر کمتر است. همچنین طول ورق براساس نیاز مشتری تعیین و از رولها برش داده میشود.
سقف شیروانی با انواع ورق
برای پوشش سقف شیبدار از ورقهای پیویسی، فایبرگلاس یا فلزی گالوانیزه استفاده میکنند. شاید استفاده از ورق پیویسی نسبت به نوع ورق فلزی مقرون بهصرفهتر باشد اما هرگز دوام و مقاومت آن را ندارد.
سقف شیروانی با انواع ورق فلزی
ورق گالوانیزه سینوسی یا کرکرهای پرکاربردترین نوع ورق شیروانی فلزی است. انواع ورق فلزی شیروانی از نظر فرم شامل موارد زیر میشود:
- ورق ذوزنقهای
- ورق شادولاین
- ورق سینوسی یا کرکرهای
- ورق دامپا یا لمبه
- ورق پالرمو
- ورق پرچین
- ورق سفال جنوا
کاربردهای ورق در سقف شیروانی چیست؟
از ورق کرکرهای یا شیروانی گالوانیزه بیشتر بر روی سقف ساختمان یا دیوار جداکننده استفاده میشود. هرچند از آن برای نما و طراحی داخلی نیز استفاده میکنند. ازجمله دیگر کاربردهای ورق شیروانی گالوانیزه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت آلاچیق فلزی یا ترکیبی
- ساخت سر در منازل
- ساخت دیوار جداکننده
- سقف انبار، پارکینگ و سولهها
- سقف خانههای ویلایی در مناطق پر باران
- گلخانهها و سازههای سبک
- سقف سالنهای سرپوشیده بزرگ مانند باشگاههای ورزشی
همچنین در زیرسازی سقفهایی مثل سقف عرشه فولادی نیز از ورقهای گالوانیزه ساده استفاده میکنند. سقف عرشه فولادی یکی از رایجترین انواع سقف دال بتنی محسوب میشود و به اندازه سقف شیروانی محبوب و پرکاربرد است.
مراحل صحیح نصب ورق گالوانیزه شیروانی چگونه است؟
مراحل نصب سقف شیروانی باید توسط نیروی متخصص و با دقت اجرا شود و شامل ۶ مرحله زیر است:
۱. مرحله اول؛ زیرسازی آهنی یا چوبی
قبل از هر چیز برای نصب ورقهای گالوانیزه زیرسازی میکنند. زیرسازی بهوسیله تیر و خرپاهای و با استفاده از تیرهای چوبی، قوطی و ناودانی آهنی ساخته میشود. هزینه اجرای زیرسازی به لیست قیمت ناودانی و قوطی بستگی دارد. این کار باید توسط افراد متخصص انجام شود.
۲. مرحله دوم؛ برش ورق گالوانیزه
دومین مرحله برش طولی ورق گالوانیزه شیروانی به طول ۹.۸ متر (۳۲ فوت) است. معمولاً از سه وسیله دستگاه فرز، اره گردبر و قیچی برای این منظور استفاده میکنند. مسلماً سرعت و استفاده از برش دستگاه فرز نسبت به سایر دستگاهها بیشتر است ولی از نظر ایمنی به دقت و محافظت بیشتری نیاز دارد. در مقابل کار با قیچی مخصوص برای برش ورق گالوانیزه کرکرهای از همه کندتر ولی ایمنتر است. در صورت از بین رفتن سطح ورق، لبههای برش را برای جلوگیری از زنگزدگی، رنگ میکنند.
۳. مرحله سوم؛ مته کاری
برخی از ورقها خود دارای سوراخ هستند؛ ولی در صورتی عدم وجود سوراخ، دومین مرحله ایجاد سوراخ بر روی لبههای ورق شیروانی بهوسیله مته ۵ میلیمتری است. شروع سوراخها از لبه ورق باید ۱۵ الی ۲۰ سانتیمتر فاصله داشته باشد.
۴. مرحله چهارم؛ نصب افقی ورق گالوانیزه
در مرحله چهارم ورقها را بهصورت افقی بر روی شاهتیرها یا خرپاها قرار داده و بهآرامی ورقها را نصب میکنند.
۵. مرحله پنجم؛ پیچ کردن
در این مرحله ورقها را با اورلب و همپوشانی ۵.۵ سانتیمتر بر روی هم قرار میدهند و از پیچ برای محکم کردن ورق گالوانیزه شیروانی بر تیر یا خرپاها استفاده میکنند. پیچهای ۱۰*۵.۲ سانتیمتری و واشرهای پلیکربنات برای این کار مناسب هستند. دقت کنید که همیشه باید ورقها را روی قله پیچ کنید و هرگز پیچها را در مسیر جریان آب یعنی در انحنای ورق نصب نکنید. چرا که به مرور زمان باعث نفوذ آب از راه پیچ به داخل ساختمان میشود.
۶. مرحله ششم؛ نصب کلاهک
برای سقفهای دوطرفه یک کلاهک در قسمت مشترک گذاشته و همین مراحل را برای طرف دیگر انجام میدهند. در انتهای دو سمت شیب سقف شیروانی نیز پروفیل آبرو نصب میکنند. این پروفیلها آب جمع شده روی سقف را به ناودانیها منتقل میکنند و مانع از نفوذ آب به داخل سقف میشوند.
چرا ورق گالوانیزه شیروانی محبوبتر است؟
مقرون بهصرفهبودن لیست قیمت ورق رنگی گالوانیزه شیروانی در کنار دوام و مقاومت بالا آن در برابر شرایط اقلیمی مانند خوردگی، رطوبت و تغییرات دمایی ازجمله دلایل اصلی کاربرد فراوان ورق گالوانیزه شیروانی است. امکان تولید فرم و رنگهای مختلف از ورق گالوانیزه شیروانی هم باعث تنوع ظاهری این ورقها شده و سلیقههای بیشتری را در بر میگیرد. ازجمله میتوان به ورق کرکرهای سفید، قرمز، آبی، نارنجی، سبز و زرد اشاره کرد.
در مناطق سرسبز ورق گالوانیزه قرمز بیشتر کاربرد دارد چرا که از لحاظ روانشناسی رنگها، قرمز مکمل رنگ سبز محیط اطراف است. همچنین وزن سبک ورق گالوانیزه سقف هم از نظر وزن ساختمان و هم از نظر نصب آسان، آن را به گزینه مناسبی برای سقف تبدیل میکند. ورقهای شیروانی بهراحتی تعویض و تعمیر میشوند. از مزیتهای دیگر ورق گالوانیزه کرکرهای یا شیروانی به غیرقابلاحتراق بودنش میتوان اشاره کرد.
سخن پایانی مطلب نصب سقف شیروانی با ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه شیروانی یا کرکرهای به دلیل قیمت مناسب، سبک بودن وزن ورق گالوانیزه ، ظاهر زیبا، تنوع رنگ، مقاومت و دوام بالا در برابر باران و خوردگی یک گزینه بسیار مناسب برای سقفهای شیروانی به شمار میرود. مهمترین نکته در نصب ورقهای گالوانیزه شیروانی چگونگی هدایت باران و عدم نفوذ آب به داخل سقف است که به کیفیت و نحوه آببندی، پیچ کردن و اورلب کردن ورق بر روی سقف شیروانی بستگی دارد.
توجه: این مطلب یک رپورتاژ آگهی (تبلیغات) بوده و سایت سازه پلاس هیچگونه نظر و مسئولیتی ندارد. در صورت نیاز به لینکهای داخل متن مراجعه فرمایید.
۰ دیدگاه