
آیا میدانید ورق چیست و چه کاربردهایی دارد؟ در دنیای امروز، یکی از مصالح و یراقآلاتی که توسط معماران و مهندسان برای ساخت بناها و سازههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، ورق است. ورقها یکی از رایجترین و پرکاربردترین محصولاتی هستند که در صنایع مختلفی بکار گرفته میشوند. از ورقهای فلزی امروزه در تهیه و ساخت انواع پروفیلهای فولادی، سولهسازی، صنایع خودروسازی و دیگر صنایع کوچک و بزرگ استفاده میگردد. در این مقاله قصد داریم تا شما عزیزان را با ورق آهنی و انواع آن آشنا کنیم و در ادامه نیز عوامل موثر بر قیمت ورق را مورد بررسی قرار دهیم.
ورق آهنی چیست؟
ورق آهنی یک نوع ورق فلزی است که از آهن تولید میشود. این ورقها در ضخامتهای مختلف و با اندازههای متفاوت تولید میشوند و در صنایع مختلف مانند صنایع ساختمانی، خودروسازی، صنایع دریایی و… مورد استفاده قرارمیگیرند. جالب است بدانید که ورق آهنی در صنایع مختلف، دارای انواع گوناگونی هستند که هر کدام بسته به کاربردهایی که دارند، بکارگرفته میشوند.
انواع ورق چه نام دارد؟
حال که دانستید ورق چیست، بهتر است تا با انواع ورق هم آشنا شوید. ورقهای فولادی انواع مختلفی دارند که در بازار تحت عنوان محصولات تخت نیز شناخته میشوند. این محصولات تخت فولادی خود به دو صورت شیت یا پلیت و رول در بازار عرضه میشوند. در واقع باید این گونه بگوییم که ضخامت انواع ورق فولادی تعیین میکند که بسته بندی آن بهصورت رول باشد یا شیت. نکته مهم دیگری که در رابطه با انواع ورقهای فولادی، علاوه بر وجود گریدهای متعدد فولادی، دستهبندی دیگری بر اساس نوع عملیات انجام شده در فرآیند تولید ورق هم وجود دارد که شما در هنگام تهیه و خرید ورق فولادی در ابتدا با این دستهبندی مواجه میشوید و سپس به سراغ گریدهای معمولی موجود در بازار بروید.
انواع ورقهای فولادی بر اساس نوع روش تولیدی به چهار دسته کلی که شامل ورق سیاه یا گرم، ورق سرد یا روغنی، ورق گالوانیزه، ورق رنگی، ورق قلع اندود، ورق آلیاژی و ورقهای ضد زنگ است، دستهبندی میگردند. هر یک از این دستهها خود به زیردستههای دیگری تقسیم میشوند که در ادامه به هرکدام به صورت جداگانه خواهیم پرداخت.

ورق گالوانیزه
بهطور معمول زمانی که قصد دارید ورق فولادی در برابر رطوبت مقاومت بالایی داشته باشد، استفاده از ورق گالوانیزه در مقایسه با ورق سیاه و روغنی، گزینه بهتری خواهد بود. ورق گالوانیزه در برابر آسیبهای طبیعی مانند باد، بارانهای سیلآسا و آتشسوزی، از مقاومت نسبتا خوبی بهرهمند است. اما مهمترین ویژگی که این ورقها دارند، وجود لایهای از فلز بر روی سطح ورق فولادی بوده که در اصطلاح به آن گالوانیزه شدن گفته میشود. این امر، ورق را در برابر خوردگی مستحکم میکند. در دنیای واقعی، انواع متعددی از خوردگی از جمله خوردگی اکسیداسیون، اسیدی و خوردگی در مقابل رطوبت را هم داریم. در این بین ورق گالوانیزه در محیطهای مرطوب مقاومت زیادی را از خود نشان خواهند داد.
ورق سیاه، پایه و اساس انواع ورق فولادی در بازار
به ورق فولادی که به روش نورد گرم تولید میشود، ورق سیاه میگویند. این ورقها در انواع آجدار، صنعتی، ساختمانی و ضد سایش در بازار عرضه میگردند.
ورق سرد یا روغنی، پایه ورقهای پوشش دار
دسته مهم دیگر در ورقهای فولادی، ورق روغنی یا ورق نورد سرد نام دارد. این ورق بهعنوان پایه ساخت انواع ورق پوششدار شناخته میشود و در دمایی کمتر از دمای تبلور مجددا تحت عملیات نورد قرار خواهد گرفت. بدین ترتیب، پس از پایان عملیات، با توجه به اختلاف دمای کمتری که با دمای محیط دارد، در طی مرحله خنک شدن آن انقباض کمتری رخ میدهد.
ورق آلیاژی، قابل استفاده در صنایع مختلف
زمانی که خواص خاص و ویژهای را از یک ورق فولادی کربنی انتظار دارید، میبایست از ترکیب عناصر و دیگر فلزات به ورق بهره بگیرید. این امر پیشتر در صنعت در نظر گرفته شده است. لذا گروهی از ورقهای فولادی با برخورداری از ویژگیهای خاص و ویژه در گروه ورقهای آلیاژی قرار میگیرند. در واقع باید گفت که این ورقها با افزون برخی عناصر آلیاژی خواص منحصربهفردی را پیدا میکنند که از مهمترین دستههای این نوع ورقها میتوان به ورق برنجی، ورق آلیاژ برنزی، ورق آلیاژ پیوتر و چندین گرید مختلف دیگر اشاره کرد.
ورق شیروانی
ورق شیروانی یک نوع از ورق گالوانیزه رنگی است که با استفاده از دستگاههای مخصوص به طرحهای مختلفی مانند ورق سفال، ذوزنقه، سینوسی، شادولاین و کرکرهای تولید میشود. این نوع از ورقها به طور ویژه برای سقفهای شیروانی استفاده میشوند. ورق شیروانی میتواند در ضخامتهای متنوعی از ۰.۳ تا ۱ میلیمتر تولید شود، اما ضخامت رایج و معمول آن ۰.۵ میلیمتر است. از طرفی این نوع از ورقها معمولاً از ورقهای گالوانیزه با پوشش فلزی روی (زینک) ساخته میشوند که مقاومت آنها را در برابر خوردگی و زنگ زدگی افزایش میدهد.
ورق قلع اندود، ورق خاص پوششی موجود در بازار
شاید تاکنون نام تین پلت را شنیده باشید. تین پلیت (tinplate) به ورق فولادی قلع اندود شده گفته میشود. کاربرد اصلی این ورقها در تهیه و ساخت قوطیهای کنسرو مواد غذایی است. این ورقها دقیقا همچون ورقهای گالوانیزه، از ورق روغنی تولید میشوند که تحت عملیات پوششدهی قرار گرفتهاند. اما تفاوت دارد که بهجای فلز روی، از فلز قلع برای پوششدهی استفاده میشود. قلع نوعی فلز نقرهای مایل به رنگ سفید بوده که وقتی بر روی ورق فولادی آن را پوشش میدهند، آن ورق زیبایی خاصی را به خود میگیرد. ورقهای قلع اندود در هنگام تولید تحت عملیات تمپر قرار خواهند گرفت تا سختی و مقاومت آنها افزایش یابد. بدین ترتیب، بسته به نوع عملیات تمپر، سه نوع ورق قلع اندود با درجه سختی نرم، متوسط و سخت تولید میشود.
ورق رنگی، قابل استفاده در سقف خانه های شمال ایران
یکی دیگر از مهمترین دسته ورقها در میان انواع ورقهای فولادی، ورقهای رنگی هستند. حتما تا حالا این نوع ورق را در سقف برخی از خانهها خصوصا در مناطق شمالی کشور مشاهده کردهاید. عمل رنگ آمیزی ار یک طرف سبب زیبایی بیشتر ورق گالوانیزه میشود و از طرفی دیگر، به مقاومت بهتر در برابر انواع صدمات محیطی کمک خواهد کرد. که تنوع رنگهای بکار رفته در ورقهای رنگی در کشور ایران حدودا ۱۸ رنگ است که در این زمینه کارخانهها متعددی اقدام به تولید این محصول کاربردی میکنند.
البته باید بگوییم که کاربرد این ورقهای زیبا تنها محدود به سقف خانهها نیست. بلکه افزون بر این مورد، در سقف کارگاهها، سولهها، تهیه و ساخت برخی از لوازم خانگی از جمله یخچال فریزر و ماشین لباسشویی، ساخت بدنه خودرو و همچنین بخشی از نمای ساختمانها از این نوع ورق استفاده میگردد. ناگفته نماند که ورق رنگی، نوعی ورق پوششدار بهشمار میرود که از ورق گالوانیزه حاصل میشود. در واقع باید اینگونه بگوییم که ورق گالوانیزه رنگی در مقایسه با ورق گالوانیزه معمولی دارای مقاومت بهتری در برابر رطوبت و خوردگی است.

ورق های ضد زنگ فولادی
خواص ارزشمند ورقهای ضد زنگ در مقابل خوردگی و اکسیداسیون، آنان را در مرکز توجه بسیاری از خریداران ورق قرار میدهد. ورقهای ضد زنگ دارای میزان قابل توجهی از کروم و نیکل در ترکیب شیمیایی خود هستند که این عناصر نامبرده شده نقش موثری را در مقاومت ورق در برابر خوردگی ایفا خواهند کرد. ورقهای ضد زنگ فولادی همچنین در برابر اسید نیز مقاومت بالایی را از خود نشان میدهند. انواع ورقهای فولادی ضد زنگ خود به ۳ دسته کلی فریتی، مارتنزیتی و آستنیتی تقسیم میگردند که با برخورداری از خواص فیزیکی، مکانیکی و مغناطیسی منحصربهفردی که دارند، در صنایع متعددی از قبیل لوازم خانگی، شیرآلات و ماشین آلات، تهیه و ساخت انواع پروفیل و قوطی و همچنین هوافضا مورد استفاده قرار میگیرند.
قیمت ورق به چه عواملی بستگی دارد؟
امروزه قیمت انواع ورق به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که در یک دسته بندی کلی میتوان آن را به دو گروه ویژگیهای فنی و عوامل جانبی تقسیمبندی نمود. نوع ورق مورد استفاده، ابعاد و اندازه آن در کنار نوع استاندارد را میتوان از جمبه عوامل فنی تاثیرگذار بر قیمت خرید ورق دانست. از طرفی خوب است بدانید که ورقهای سرد معمولا دارای هزینه بالاتری در مقایسه با ورقهای گرم هستند. هرچه میزان ضخامت و طول ورق بیشتر باشد، بر قیمت آن هم افزوده خواهد شد.
همچنین گفتنی است که در کنار ویژگیها و مشخصات فنی ورق، سایر عوامل جانبی از جمله میزان عرضه و تقاضا در بازار، نوسانات نرخ ارز و قیمت جهانی فولاد نیز تاثیر بسزایی در قیمت انواع ورق دارد. نوع شرکت سازنده، وارداتی یا داخلی بودن ورقها و مسائل سیاسی و اجتماعی هم میتواند قیمت انواع ورق در بازار را دستخوش تغییرات زیادی نماید. هزینههای مربوط به حمل و نقل، بارگیری، موجودی بار و مرکزی که ورق را توزیع میکند هم از دیگر فاکتورهای موثر بر قیمت ورق در بازار خواهد بود.
کاربردهای ورق آهنی چیست؟
در این بخش از مقاله ورق چیست، به معرفی مهمترین کاربردهای ورق آهنی در صنایع مختلف میپردازیم. از جمله مهمترین کاربردهای ورق آهنی در صنایع موارد زیر را میتوان نام برد:
ساختمانسازی
ورق آهنی در ساختمانها برای ساخت قابها، سقفها، دیوارها، دربها و پنجرهها استفاده میشود.
صنایع خودروسازی
در صنعت خودروسازی برای ساخت بدنه خودرو، قطعات موتور و قطعات دیگر استفاده میشود.
صنایع هواپیماسازی
ورق آهنی در ساخت بدنه هواپیما، قطعات موتور و قطعات دیگر استفاده میشود.
صنایع دریایی
در ساخت کشتیها، قایقها و سایر وسایل دریایی از انواع ورق آهنی استفاده میشود.
صنایع نفت و گاز
ورق آهنی در ساخت تجهیزات نفت و گاز مانند لولهها، تانکرها و تجهیزات حفاری استفاده میشود.
صنایع شیمیایی
در ساخت تجهیزات شیمیایی مانند تانکها، راکتورها و لولهها از ورق آهنی استفاده میشود.
صنایع الکترونیکی
در ساخت قطعات الکترونیکی مانند صفحات مدار چاپی ورق آهنی مورد استفاده قرار میگیرد.
صنایع غذایی
در ساخت تجهیزات غذایی مانند مخازن ذخیرهسازی و تجهیزات پخت و پز از ورق آهنی استفاده میشود.
صنایع برق و الکترونیک
در ساخت تجهیزات برقی و الکترونیکی مانند کابینتها، صفحات مدار چاپی و قطعات دیگر ورق آهنی بکار گرفته میشود.
صنایع معدنی
در ساخت تجهیزات معدنی مانند تانکرها، سنگشکنها و قطعات دیگر از ورق آهنی استفاده میشود.
دیگر کاربردهای ورق آهنی نیز شامل موارد زیر است.
· صنایع تولید لولههای استیل
· تولید لولههای انتقال
· مورد استفاده در ورق API جهت ساخت لوله های نفت و گاز
· قابل استفاده در ورق های گرید Grade A283, A537, A516, C در ساخت مخازن تحت فشار
· ورق های گرید S355, S255, ST52, ST37 در ساختمان استفاده میشوند
· ورقهای گرید A در صنایع دریایی بکار گرفته میشوند
خرید ورق با قیمت مناسب از آهن رسان
همانطور که میدانید، خرید ورق از یک مرکز معتبر و با سابقه، افزون بر تضمین کیفیت بالا، قیمت مناسب و مقرون به صرفه را هم به همراه خواهد داشت. در این راستا، مجموعه تولید آهن رسان، با برخورداری از سالها تجربه در زمینه فروش انواع ورق فولادی، قوطی و پروفیل، لوله فلزی و دیگر مشتقات آهن در خدمت هموطنان گرامی خواهد بود. این مجموعه با بهرهمندی از کادری مجرب و متخصص، عرضه کننده انواع ورق گرم و سرد ایرانی و وارداتی با کیفیت و اصل به سراسر کشور عزیزمان ایران است.
تنوع بالای محصولات در این مجموعه و همچنین همکاری با بهترین برندهای تولید کننده ورق و همچنین عاملیت فروش دسته اول را میتوان از دیگر مزایای خرید از آهن رسان دانست. شما عزیزان میتوانید جهت آگاهی و اطلاع از قیمت آنلاین و به روز انواع ورقفولادی از جمله ورق شیروانی، با کارشناسان بخش روابط عمومی وبسایت آهن رسان ارتباط برقرار کرده و راهنماییهای لازم را در خصوص قیمت و خرید انواع ورق مورد نیاز خود از آنان جویا شوید.
نتیجه گیری
در این مقاله به صورت مفصل و کامل به بررسی پرسش ورق چیست و چه انواعی در بازار دارد پرداختیم. همچنین در ادامه مطلب بهطور جامع به معرفی هر کدام از انواع ورق پرداخته و کاربردهای هر کدام را شرح دادیم. چنانچه قصد خرید انواع ورق و آهن آلات را با قیمتی مناسب و تحویل فوری دارید، پیشنهاد ما به شما خریداران گرامی، خرید از مجموعه آهن رسان است. در این مجموعه تمامی آهنآلات و ورقهای مورد نیاز شما عزیزان با بهترین کیفیت و در ابعاد و اندازههای گوناگون قابل عرضه خواهد بود. جهت کسب اطلاعات بیشتر، همین حالا با کارشناسان بخش فروش مجموعه آهن رسان تماس حاصل فرمایید.
توجه: این مطلب یک رپورتاژ آگهی (تبلیغات) بوده و سایت سازه پلاس هیچگونه نظر و مسئولیتی ندارد. در صورت نیاز به لینکهای داخل متن مراجعه فرمایید.
۰ دیدگاه