سرپرست کارگاه ساختمانی یا همان کمک مجری شخص حقیقی دارای پروانه اشتغال بکار مهندسی عمران یا معماری است که زیر نظر مجری (رئیس کارگاه) پروژه که میتواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد، فعالیت میکند، سرپرست کارگاه هر پروژه فردی تعیین شده است که در قرارداد میان مجری و کمک مجری کاملا مشخص بوده و در سازمان نظام مهندسی ساختمان برای آن پرونده ثبت میشود، در واقع در غیاب مجری پروژه کلیه مسئولیتهای اجرایی پروژه و مدیریت کارگاه به عهده جانشین و نماینده مجری است.
در قبال مسئولیتهایی که در خصوص پروژههای ساختمانی به کمک مجری (سرپرست کارگاه) واگذار میشود ملزم به اجرای یک سری تعهدات قانونی و شغلی است که در زیر به مهمترین آنها اشاره شده است؛
- سرپرست کارگاه شخصی حقیقی است که باید دارای شرایط سازمان نظام مهندسی، تخصص و تجربه لازم باشد و مورد تایید مجری پروژه قرار گیرد.
- سرپرست کارگاه ساختمانی متعهد میشود که فقط در یک کارگاه ساختمانی مشغول به فعالیت باشد و ملزم است که در تمامی ساعات کاری پروژه در کارگاه حضور پیوسته داشته باشد.
- کمک مجری حق اعطای وکالت یا تعیین نماینده برای خود را ندارد، و در ساعاتی که نیاز به مرخصی یا ترک پست سرپرستی کارگاه باشد، حتما باید خود شخص مجری در محل کارگاه حضور داشته باشد.
- رعایت تمامی مسائل ایمنی و بهداشتی کارگاهی، حفاظت ایمنی کارگاه و تنظیم دفتر گذارش روزانه کارگاه
- مطالعه و بررسی دقیق نقشههای ساختمان و تمامی دستورالعملهای مصوب شده توسط سازمان نظام مهندسی و اجرای هماهنگیهای لازم با ناظر و مجری پروژه
- کنترل تمامی موارد اجرایی و عوامل مربوط به کارگاه، ثبت زمان بتن ریزیهای مختلف، ثبت شروع عملیات سازه فلزی در دفتر کارگاه، ثبت آزمایشات لازم با هزینه کارفرما و حفظ مدارک کارگاهی لازم و همچنین ابلاغ مواردی که باید از طرف مجری به مالک ارائه شود.
- اعلام کالاهای ایمنی، مصالح و تجهیزات ساختمانی مورد نیاز کارگاهی با هماهنگی مجری پروژه به صاحب کارگاه
- وجود سرپرست کارگاه (کمک مجری) از وظایف و مسئولیت مجری نمیکاهد.
- در صورت بروز حادثه در کارگاه یا خسارت مالی و جانبی، هر دو ریس و سرپرست کارگاه به نسبت قصور درصد مجازات خواهند گرفت که معمولا درصد مجری بالاتر از کمک مجری خواهد بود.
- قرارداد فی مابین مجریان حقیقی و حقوقی با سرپرست کارگاه (کمک مجری) می بایست منطبق بر ضوابط و مقررات قانون کار و سازمان تامین اجتماعی منعقد گردد و همزمان با ارائه گزارش شروع عملیات ساختمانی به سازمان نظام مهندسی استان ارائه گردد مدت این قرارداد منطبق با برنامه زمانبندی منضم به قرارداد فی مابین مالک و مجری بوده و مبلغ حق الزحمه سرپرست کارگاه برای سال انعقاد قرارداد مطابق ضوابط قانون کار و سازمان تامین اجتماعی و افزایش حقوق و دستمزد ابلاغی کشور برای سنوات بعدی تعمیم خواهد یافت.
نکتهای که باید مورد توجه واقع شود، تفاوتهایی در وظایف سرپرست کارگاه پروژههای نظام مهندسی و سرپرست کارگاه پروژههای نظام فنی و اجرایی کشور وجود دارد، مثلا در نظام فنی تهیه صورت وضعیتها و.. نیز به وظایف سرپرست کارگاه اضافه میشود. در نظام فنی چون پیمانکار غالبا شرکت دارای صلاحیت پیمانکاری است، مدیر عامل شرکت در حکم رئیس کارگاه بوده، و نفر اول حاضر در کارگاه، سرپرست کارگاه میشود. ولی در پروژههای نظام مهندسی هر دو مجری (پیمانکار کل عملیات ساختمانی) و کمک مجری میتوانند، شخص حقیقی باشند.
سرپرست کارگاه ساختمانی با توجه به تمامی وظایف و مسئولیتهایی که در طول مدت زمان اجرای پروژه به او واگذار میشود، یکی از کلیدیترین نیروهای اجرایی در هر پروژه ساختمانی به شمار میرود. سرپرست کارگاه ساختمانی مسئولیت مواردی همچون بودجه، مصالح و لوازم، ماشین آلات و ابزار و کنترل پروژه را بر عهده دارد. از این رو، به کارگیری یک سرپرست کارگاه ساختمانی متخصص و باتجربه یکی از مهمترین نکاتی است که باید در تمامی پروژههای ساخت و ساز لحاظ شود.
۰ دیدگاه