توسعه روزافزون مشارکت در ساخت و ساز باعث شده تا مشکلات حقوقی زیادی میان سازنده و مالک ایجاد شود، مشکلاتی که در نتیجه عدم تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت ویلای استاندارد، واقع شده و خسارات هنگفتی را به افراد تحمیل کرده است.
به همین دلیل در این مقاله قصد داریم ۴ نکته کلیدی و مهم در تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت ویلا را برای شما بیان کنیم تا بتوانید با استفاده از این نکات ضروری و مهم، از وقوع خسارت و زیان در رابطه کاری خود جلوگیری کنید. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
معنا و مفهوم قرارداد مشارکت در ساخت ویلا:
یکی از انواع قرارداد مشارکت در ساخت، توافق مشارکت در ساخت و احداث ویلا میباشد.
بهتر است بدانید که این توافق در شمار قراردادهای خصوصی قرار میگیرد؛ به این معنا که طرفین مجازند هر شرطی که خلاف قانون نباشد را در متن قرارداد میان خود، قید کنند. مشارکت در ویلاسازی به این معناست که مالک از طریق در اختیار قرارداد ملک خود و سازنده از طریق سرمایه، اقدام به ساخت ویلا کرده و در پایان ساخت با یکدیگر شریک خواهند شد.
نحوهی تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت ویلا، به قدری دارای اهمیت است که کوچکترین بیتوجهی به جزئیات و نکات ممکن است سبب ورود خسارات هنگفت به طرفین قرارداد، اعم از سازنده و مالک شود؛ بنابراین به شما توصیه میکنیم همکاری خود را بدون وجود فرم قرارداد مشارکت در ساخت ویلا که به وسیلهی وکیل متخصص نگاشته و تنظیم شده است، باقی نگذارید.
مفاد ضروری قرارداد مشارکت در ساخت ویلا:
هر قرارداد معتبر و صحیحی از ارکان مشخصی تشکیل شده است و از احکام ویژهای پیروی میکند. قرارداد مشارکت در ساخت ویلا نیز از این قاعده مستثنی نبوده و تابع مقررات خاص خود است. مفاد قرارداد پیمانکاری مشارکت در ساخت ویلا شامل موارد زیر است:
- ماده اول: مشخصات طرفین قرارداد
- ماده دوم: موضوع قرارداد
- ماده سوم: آورده طرفین
- ماده چهارم: تقسیم نهایی و تقسیم نامه
- ماده پنجم: انتقال مالکیت
- ماده ششم: مدت زمان قرارداد مشارکت در ساخت ویلا
- ماده هفتم: تعهدات طرف اول
- ماده هشتم: تعهدات طرف دوم
- ماده نهم: تعهدات مشترک طرفین
- ماده دهم: تغییر اوضاع و احوال
- ماده یازدهم: فوت یا محجور شدن طرفین
- ماده دوازدهم: فسخ
- ماده سیزدهم: حفظ محرمانگی
- ماده چهاردهم: قواعد تفسیری
- ماده پانزدهم: اسناد و مدارک قرارداد مشارکت در احداث ویلا
- ماده شانزدهم: سایر موارد
- ماده هفدهم: فورس ماژور
- ماده هجدهم: حل اختلاف در قرارداد مشارکت در ساخت و ساز ویلا
به صورت کلی باید اذعان داشت که مفاد فوق از ارکان ضروری قرارداد مشارکت در ساخت ویلا هستند؛ اما سازنده یا مالک ملک میتوانند هر بند یا شرطی که خلاف مقررات قانونی نباشد را به متن خود اضافه کرده و آن را مورد توافق قرار دهند.
نکات مهمی که هنگام تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت باید به آن توجه کرد:
در این بخش میخواهیم به بیان ۴ نکته ضروری و مهم در تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت ویلا بپردازیم که دانستن آن قبل از انعقاد قرارداد مذکور، بسیار ضروری است:
۱. تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت ویلا به وسیله وکیل متخصص:
قرارداد ویلاسازی قراردادی کاملاً تخصصی و فنی است؛ بنابراین میبایست توسط وکلای متخصص در حوزه قراردادنویسی ، نگاشته و تنظیم شود تا بتواند از وقوع اختلافات آینده جلوگیری کند. وکیل متخصص در امور ملکی با تهیه پیش نویس قرارداد، این اختیار را به شما میدهد تا بتوانید بند یا ماده ی مورد نظر خود را به متن قرارداد اضافه کرده و آن را مورد توافق قرار دهید.
۲. تعیین حق فسخ در قرارداد مشارکت در ساخت ویلا:
قرارداد مشارکت در احداث ویلا عقدی لازم است؛ به این معنا که پس از امضای قرارداد، دیگر نمیتوانید آن را به صورت یک طرفه فسخ کنید و برهم بزنید، مگر در شرایطی که در قانون بیان شده است؛ بنابراین بهتر است با مشورت و راهنمایی از وکیل متخصص، شروطی را جهت برخورداری از حق فسخ برای خود قید کنید تا در آینده از اختیار برهم زدن قرارداد خود، محروم نمانید.
۳. توجه به مشخصات ملک در هنگام تنظیم انعقاد قرارداد ویلاسازی:
به ویژگیها و مشخصات ملک در هنگام انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت و ساز ویلا میبایست توجه شود. به عنوان سازنده حتماً بررسی کنید که ملک دارای سند رسمی بوده و اینکه مالک برای ساخت و احداث ویلا، دارای مجوزهای مورد نیاز باشد؛ چرا که در بسیاری از اوقات سازنده بدون اطلاع از مشکلات قانونی زمین یا ملک اقدام به ویلاسازی کرده و همین امر سبب ورود خسارات هنگفت به وی شده است.
۴. درج شرط داوری در قرارداد مشارکت در ساخت و ساز ویلا:
آخرین نکته ای که قصد داریم پیرامون نحوه تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت ویلا برای شما بازگو کنیم، تعیین داور برای حل و فصل اختلافات است. این کار سبب میشود تا در صورت بروز اختلاف میان طرفین، مسئله به داور مرضی الطرفین (داور مورد انتخاب دو طرف قرارداد) ابلاغ شده و داور بتواند دربارهی اختلاف پیش آمده رأی مقتضی صادر کند؛ چرا که تعیین داور به افزایش سرعت در روند رسیدگی به مشکل و اختلاف کمک شایانی کرده و از رفت و آمد و همچنین اتلاف زمان و انرژی در مراجع قضایی جلوگیری کند.
تعهدات طرفین در قرارداد پیمانکاری عملیات ساخت ویلا:
مالک و سازنده با امضای قرارداد احداث ویلا، تعهداتی را میپذیرند که باید این تعهدات را به انجام برسانند. در این بخش قصد داریم چند مورد از تعهدات کارفرما و پیمانکار را برای شما بیان داریم:
- پیمانکار میبایست پس از اطلاع و ابلاغ قرارداد، فوراً نسبت به تجهیز (آمادهسازی) کارگاه و شروع عملیات اجرایی اقدام نماید.
- مطابق با توافق میان کارفرما و پیمانکار، اجرای قرارداد قائم به شخص مجری (پیمانکار) میباشد، و حق انتقال موضوع قرارداد را به غیر ندارد.
- پیمانکار متعهد است کلیه مسیر ساخت و نصب را براساس نظر مستقیم کارفرما که از پیش تعیین می شود، انجام دهد و متعاقباً تحت نظارت مهندس ناظر قرار گیرد.
- تأمین آب، برق و در صورت وجود گاز مورد نیاز پیمانکار، جهت اجرای عملیات در محل کارگاه و هر طبقه به طور مجزا بر عهده کارفرما میباشد.
- تأمین و خریداری تمامی مصالح مورد نیاز ساخت ویلا مطابق با صورتجلسه اعلامی از سوی پیمانکار، بر عهده کارفرما میباشد؛ کارفرما میبایست مصالح را در محل کارگاه تحویل پیمانکار نماید.
- در نهایت، کارفرما موظف است کارگاه را در مقابل حوادث ناشی از فعالیت در کارگاه، بیمه نماید.
موارد فوق فقط اشاره ای به برخی از الزامات طرفین است. لازم است بدانید مطابق اصل حاکمیت اراده، طرفین قرارداد اعم از مالک و سازنده میتوانند هر تعهدی که خلاف قانون نباشد را در متن قرارداد پیمانکاری عملیات ویلا سازی، درج نمایند و به آن ملزم گردد.
سخن پایانی:
همانگونه که پیشتر بیان شد، در این مطلب تلاش کردیم شما را با نکات مهم تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت ویلا آشنا کنیم. در نهایت باید اشاره کرد که نحوه نوشتن قرارداد مشارکت در ویلاسازی امری تخصصی بوده و بهتر است توسط وکلای متخصص در این حوزه نگاشته شود. چنانچه نیاز به مشاوره اختصاصی در زمینه قرارداد مشارکت در ساخت را دارید، ما به شما مجموعه وکیلباشی (vakilbashi.org) را معرفی میکنیم.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و دقیقتر در خصوص قرارداد مشارکت در ساخت ویلا به وب سایت وکیل باشی در اینجا مراجعه کنید.
توجه: این مطلب یک رپورتاژ آگهی (تبلیغات) بوده و سایت سازه پلاس هیچگونه نظر و مسئولیتی ندارد. در صورت نیاز به لینکهای داخل متن مراجعه فرمایید.
۰ دیدگاه