انتخاب برگه

۵ مرحله اصلی نیلینگ یا میخ کوبی میلگرد در خاک

دی ۹, ۱۳۹۹ | رپورتاژ آگهی

همانطور که می‌دانیم عملیات ساخت‌وساز روز به روز در حال گسترش است. همچنین تلاش برای ساخت سازه‌های باکیفیت و مقاوم نیز با پیشرفت علم بیشتر می‌شود. یکی از اصول اساسی در ساخت یک سازه افزایش ایمنی آن است که بایستی با دقت زیاد انجام شود. ما می‌دانیم که برای اجرای یک اسکلت نیاز به اجرای فونداسیون وجود دارد و برای اینکار زمین را تا عمق چند متر حفر می‌کنند. حالا اگر در حین کار دیواره‌های گود فرو بریزند مشکل پیچیده‌ای به وجود می‌آید. بنابراین برای جلوگیری از رانش خاک عملیاتی به نام نیلینگ یا میخ‌کوبی را اجرا می‌کنند. برای اینکه بدانیم نیلینگ یا میخ‌کوبی چیست؟ ادامه مطلب را بررسی می‌کنیم. همچنین در ادامه این مبحث به رابطه بین قیمت میلگرد امروز و هزینه‌های میخ‌کوبی اشاره‌ای خواهیم کرد.

نیلینگ یا میخ‌کوبی چیست؟

اولین سوالی که ممکن است ذهن افراد را بعد از شنیدن کلمه میخ‌کوبی درگیر کند این است که اصلا نیلینگ یا میخ‌کوبی چیست؟

نیلینگ (Nailing) یا میخ‌کوبی یک روش جلوگیری از رانش خاک اطراف گود یا اطراف سازه است. با روش میخ‌کوبی گودها یا تل‌ها را پایدار سازی می‌کنند و جلوی ریزش خاک را می‌گیرند. برای اینکار از خود خاک استفاده می‌کنند، سوراخ‌هایی در آن ایجاد کرده و محل آن سوراخ‌ها را به روش خاصی نیلینگ می‌کنند. در ادامه مطلب به نحوه اجرای عملیات نیلینگ یا میخ‌کوبی اشاره خواهیم کرد.

 نیلینگ یا میخ‌کوبی در چه مواردی انجام می‌شود؟

بعد از اینکه تعریف مختصری برای سوال نیلینگ یا میخ‌کوبی چیست دادیم، بهتر است ببینیم این عملیات برای چه پروژه‌هایی کاربرد دارد.

– گودهای مترو همیشه در خطر ریزش هستند بنابراین بسیار مهم است که توسط میخ‌کوبی پایدارسازی و مهار شوند.

– برای مهار رانش خاک در گودهای ساختمان‌های بلند نیز از روش نیلینگ بهره گرفته می‌شود.

– کوله‌ها و تل‌های مجاور پل‌ها نیز در خطر رانش زمین هستند بنابراین به روش نیلینگ پایدار می‌شوند.

– شیب‌های زمین که در مجاورت اماکن عمومی مثل جاده‌ها هستند نیز به روش میخ‌کوبی تثبیت می‌شوند.

– بزرگراه‌ها و خطوط راه‌آهن اماکن بسیار مهمی هستند که رانش زمین در آن منطقه حوادث جانی و تصادفات جاده‌ای را به همراه خواهد داشت. بنابراین تمام کوله‌ها و تل‌های مجاور آنها باید توسط نیلینگ یا میخ‌کوبی پایدارسازی شوند.

نحوه اجرای نیلینگ یا میخ‌کوبی چگونه است؟

برای اینکه اطلاعات جامع‌تری در مورد اینکه نیلینگ یا میخ‌کوبی چیست کسب کنیم لازم است مراحل اجرای این عملیات را قدم به قدم در ادامه بررسی کنیم.

مرحله اول: حفاری و گودبرداری

در این مرحله بسته به نوع خاک و میزان پایداری‌اش، زمین را تا عمق یک الی دو متر یا بیشتر حفر می‌کنند. بعد از آن حدود یک الی دو روز گود را در همان حال می‌گذارند زیرا باید مطمئن شوند که زمین موقع میخ‌کوبی رانش نمی‌کند. عرض گود هم باید به اندازه‌ای باشد که ماشین‌های میخ‌کوبی امکان کار در آن منطقه را داشته باشند.

مرحله دوم: حفر سوراخ و چاهکها

در این مرحله سوراخ‌هایی در دیواره‌های گود حفر می‌کنند که به آنها چاهک گفته می‌شود. قطر این چاهک‌ها حدود ده الی پانزده سانتیمتر است و طول آنها بین پنج الی ده متر بسته به مختصات زمین متغیر است. این چاهک‌ها را افقی و‌ رو به جاذبه زمین حفر می‌کنند تا دوغاب براحتی آنها را پر کند.

مرحله سوم: جایگذاری میلگرد و دوغابگیری

در این مرحله به میلگردها قطعاتی متصل می‌کنند تا دقیقا در مرکز چاهک قرار بگیرد. سپس دوغاب که وظیفه تحمل تنش و عایق کردن میلگرد را دارد در چاهک‌ها می‌ریزند. عملیات دوغاب ریزی توسط فشار دستگاه و همچنین جاذبه زمین تا انتهای چاهک ریخته می‌شود. بعد از اتمام تزریق دوغاب در چاهک یک لایه بتن بر سطح دیواره می‌پاشند. این بتن که شاتکریت نام دارد جهت جلوگیری از فرسایش خاک و عملکرد یکپارچه میخ‌ها بر دیواره گود پاشیده می‌شود. دو نوع پوشش بتنی برای اینکار انجام می‌شود که اولی پوشش موقت است و دیگری پوشش دائم نام دارد.

مرحله چهارم: اعمال پوشش موقت

در این مرحله یک پوشش موقت از بتن بر دیواره پاشیده می‌شود که هدف آن نگهداری اتصال میخ‌ها به دوغاب است. در حین عملیات بتن پاشی، لوله‌های زهکشی باید تا انتهای عملیات در کنار دیواره قرار بگیرند و آب اضافه بتن را به بیرون از گود و خاکریز هدایت کنند.

مرحله پنجم: اعمال پوشش دائم

پوشش دائم آخرین مرحله در نیلینگ یا میخ‌کوبی است که بعد از میخ گذاری، دوغاب و و اجرای پوشش موقت انجام می‌شود. محتوای پوشش دائم می‌تواند بتن درجا مسلح In place Concrete ، دیوار بتنی پیش ساخته و یا بتن شاتکریت مسلح باشد. پوشش دائم ضخامت چندانی ندارد و تقریبا حدود ده الی پانزده سانتیمتر است.

تا اینجا توانستیم بفهمیم نیلینگ یا میخ‌کوبی چیست و چه کاربردها و مراحلی دارد. این مراحل به صورت قدم به قدم و با دقت تمام اجرا می‌شوند تا ایمنی محیط را برقرار کنند.

قیمت روز آهن چه تاثیری بر قیمت میخکوبی دارد؟

نیلینگ یا میخ‌کوبی چیست و هزینه آن چگونه برآورد می‌شود. این‌ها سوالاتی هستند که ممکن است برای شما هم پیش بیایند. در میخ‌کوبی به دلیل اینکه میخ‌ها از جنس میلگرد آهنی هستند بنابراین قیمت روز آهن تاثیر بسزایی بر برآورد هزینه‌های نهایی میخ‌کوبی می‌گذارد. قیمت میلگرد نیز بر اساس طول وزن میلگرد محاسبه می‌شود.

پایان کلام

در این مقاله ما توانستیم هرچند مختصر به سوال نیلینگ یا میخ‌کوبی چیست پاسخ بدهیم و گفتیم که میخ‌کوبی برای پایدارسازی گودها و جلوگیری از رانش زمین استفاده می‌شوند. همچنین توانستیم در مورد کاربرد و نحوه اجرای نیلینگ هم صحبت کنیم. برای برقراری ایمنی در طرح‌ها و پروژه‌های عمرانی مختلف حتما باید عملیات نیلینگ یا میخ‌کوبی توسط مهندسین مجرب اجرا شود. ایمنی یکی از مزایای اجرای میخ‌کوبی است و از دیگر مزایای نیلینگ می‌توان به افزایش عمر سازه اشاره کرد زیرا رانش زمین موجب خرابی آن نخواهد شد. یک مزیت مهم دیگر میخ‌کوبی کاهش میزان تصادفات جاده‌ای ناشی از ریزش کوه و رانش زمین است. برای برآورد هزینه‌های نیلینگ نیز لازم است که قیمت روز آهن بررسی شود.

منبع : مرکزآهن

توجه: این مطلب یک رپورتاژ آگهی (تبلیغات) بوده و سایت سازه پلاس هیچگونه نظر و مسئولیتی ندارد. در صورت نیاز به لینک‌های داخل متن مراجعه فرمایید.

۰ دیدگاه