انتخاب برگه

فواصل و اصول نورپردازی در معماری داخلی

دی ۷, ۱۴۰۱ | معماری | ۱ دیدگاه

فواصل و اصول نورپردازی در معماری داخلی
فواصل و اصول نورپردازی در معماری داخلی

نورپردازی از مهم ترین جنبه های فضای داخلی خانه شما است؛ نورپردازی علاوه بر بحث روشنایی و نور خانه، می­تواند ظاهر اتاق را بهتر یا بدتر کند. از طرف دیگر، با نورپردازی مناسب می توانید با زدن یک کلید و روشن کردن چراغ، اتاق بی روح و خسته کننده تان را به فضایی مناسب برای مجله با ورق های روغنی تبدیل کنید!از طرف دیگر، نورپردازی نامناسب می­تواند باعث روشنایی کم یا بیش از حد شود که منجر به سردرد، خستگی چشم و فرسودگی نور اتاق شود. آلبرت هادلی، طراح دکوراسیون داخلی مشهور آمریکایی گفته است: «طراحی با نور و سایه معنا می­شود و نور مناسب بسیار مهم است.» راهنمای نورپردازی ما شما را با انواع مختلفی از نور آشنا می­کند و ایده های تخصصی برای طراحی نورپردازی دکوراسیون خانه لوکس به شما ارائه می دهد.

انواع نورپردازی دکوراسیون خانه لوکس

دو نوع نور اصلی وجود دارد که همه می توانند با دانستن آن ها خانه شان را نورپردازی کنند: طبیعی و مصنوعی

نور طبیعی در دکوراسیون خانه لوکس

نور طبیعی در دکوراسیون خانه لوکس

 نور خورشید طبیعی ترین منبع نوری است که داریم. محرک ذهن است و کاملاً هم رایگان. اما کنترل شدت آن هم دشوار است.
با توجه به محل زندگی شدت نور متفاوت است؛ برای مثال، نور مناطق شمالی کره زمین نسبت به نور خورشید استوایی حرارت کمتری دارد و کم ­نورتر است. جهت خانه­ و رو به نور بودن هم تاثیرگذار است. همچنین ساعت های مختلف روز و فصل هم بر میزان و شدت نور طبیعی اتاق مؤثر است.
پرده ها به کنترل نور طبیعی کمک­ می کنند. برای اتاق هایی که نور طبیعی کمی به آنها می تابد، پرده­ها و استفاده از آینه­ در اتاق مؤثرترین روش ها برای کنترل شدت نور طبیعی هستند. در اتاق هایی هم که در نور طبیعی غرق شده اند می­توان با استفاده از پرده های آستردار که پارچه شان ضخیم تر است شدت نور را کنترل کرد.
همچنین تابش بیش از حد هم مسئله ای است که باید به آن توجه شود؛ ممکن است اتاق های خیلی روشن مسطح و سرد به نظر برسند. با پنجره های قابل تغییر (مانند پنجره های کرکره ای، ونیزی، بادگیر(لوور) یا رومی) می توانید نور خورشید را کنترل کنید و اتاق زیادی از حد روشن نشود و البته زیبایی پنجره هم خدشه دار نشود.
نور­های قابل اشتعال مثل نور شمع و آتش انواعی از نور طبیعی محیط هستند که نباید فراموش شوند. وقتی شمع های باریک خوش تراش در شمعدان ­های شیک یا شمعدان های چند شاخه روی طاقچه بالای شومینه یا روی میز غذاخوری رسمی قرار می گیرند، بسیار زیبا دیده می شوند. فانوس ها هم غیر رسمی و راه آسان برای لذت بردن از تابش گرم نور شمع در داخل یا بیرون خانه هستند.

نور مصنوعی در دکوراسیون خانه لوکس

این نور کوچک‌تر و متمرکزتر از نور عمومی است. زمانی که کاری می‌کنید، شما به نور وظیفه‌ای دور و برتان نیاز دارید. درواقع برخی آن را نور اداری می‌نامند. نورپردازی وظیفه‌ای، زمانی که کاری را انجام می‌دهید که نیاز به نور بیشتری دارد، مثل مطالعه کردن، آشپزی کردن، نوشتن، دوختن و بسیاری چیزهای دیگر به بینایی شما کمک می‌کند. نور وظیفه‌ای فقط زمانی خوب کار می‌کند که به عنوان یک نور متضاد استفاده شود؛ برای مثال اگر شما اتاقی کم‌نور دارید که یک چراغ رومیزی در آن روشن است، نسبت به زمانی که کل اتاق با نور درخشان‌تری روشن شده، نور در آن محدوده مفیدتر و با خیره‌کنندگی کمتر همراه خواهد بود.نور وظیفه‌ای به تحریک طبیعی مغز شما کمک کرده و این تضاد نور شما را هوشیارتر و متمرکزتر می‌کند. درواقع به شما کمک می‌کند در طراحی داخلی جزئیات بیشتری را در کارتان ببینید و نتایجی باکیفیتی بالاتر خلق کنید. می‌توانید از چراغ‌ها یا آباژورهای رومیزی ثابت و با بازوی متحرک یا آباژورهای ایستاده روی میز کارتان یا کنار میزها و در کنار مبل‌تان استفاده کنید. نورهای زیر کابینت‌های بالایی روشنایی مورد نیاز برای خرد و تمیز کردن را تامین می‌کنند، نورهای کنار میز توالت برای بهتر دیدن چهره و همین‌طور پرو لباس می‌توانند شما را یاری کنند. چراغ‌های آویز می‌توانند به صورت مستقیم روی فضای کار آویزان شوند. این نوع چراغ‌ها برای دفاتر کار با میزهای ردیفی، جزیره آشپزخانه و محدوده بازی و انجام تکالیف در اتاق کودکان مناسب هستند.

انواع نور­ داخلی

به صورت کلی ۵ نوع نور داخلی داریم: کلی و عمومی، محیطی، برای تغییر فضا، کار و مطالعه و تأکیدی.
بعضی چراغ ها با توجه به مکان قرارگیری، میزان روشنایی و استفاده­ می توانند در گروه های مختلف قرار بگیرند اما داشتن درک کلی و جداگانه از هر نوع نورپردازی می تواند در برنامه ریزی طرحی مؤثر بسیار مفید باشد.

فواصل و اصول نورپردازی در معماری داخلی
فواصل و اصول نورپردازی در معماری داخلی

نور عمومی (کلی)

نورپردازی عمومی پایه اساسی روشنایی است و درخششی یکنواخت را در کل اتاق ایجاد می کند و طراحی فضا را بیشتر از منظر عملکردی و کارآمد بودن مورد توجه قرار می دهد تا از نظر زیبایی شناسی.
مشخصه اصلی روشنایی عمومی این است که معمولاً مستقیم می تابد و باید با دیمر کنترل شود تا با تغییرات نور در طول روز همخوانی داشته باشد.
احتمالا لوستر مرکزی متداول ترین منبع نور کلی است و می تواند در طراحی اتاق بخش مهمی باشد. لوستری لوکس و یا وسایل روشنایی هنری هر دو از نظر بصری مناسب هستند و چشم را هدایت می کنند.
از آنجا که نور مرکزی سایه­های ناموزونی به خصوص برای انسان ها ایجاد می کنند و روح و زندگی به اتاق نمی بخشند، نور کلی باید همراه با دیگر لایه های نورپردازی باشد.
در کل طراحی روشنایی به این سادگی برای ایجاد یک فضایی دنج و راحت کافی نیست.

نور­ محیطی

نور­های محیطی یا پیرامونی لایه دوم نورپردازی و مکمل خوبی برای نور عمومی است. هر دو گروه نور ویژگی های مهمی دارند، در درجه اول کاربردی هستند و برای روشن کردن فضا استفاده می شوند. تفاوت اصلی این دو در جهت نور­ است. ایپریل رلسل طراح دکوراسیون داخلی، تفاوت بین شان را این طور توضیح می دهد: «نور عمومی کاربردی و برای استفاده روزانه و شبانه است. نور محیطی بیشتر اوقات به سیستم کاهش نور متصل است تا بسته به موقعیت سطح نور را کنترل کند. نور­ محیطی به طور کلی برای سرگرمی و ایجاد نما استفاده می شود.»
نور­ محیطی غیرمستقیم است، بنابراین نسبت به نور عمومی با شدت کمتری می­تابد و از آنجا که معمولاً برای نورده پایین استفاده نمی شود، سایه های ناخوشایند هم ایجاد نمی­کند. نورافکن هایی که شبیه به کره چشم هستند یا دیوارکوب­ها را در نظر بگیرید که دیوار را غرق نور می کنند، یا چراغ های مخفی که نور را سمت سقف هدایت می کنند از این دسته هستند.

نور مناسب کار و مطالعه

همان طور که از اسم این نور مشخص است برای کاری مشخص مثل مطالعه کردن یا پخت و پز استفاده می شود. طبیعتاً این نوع نور باید نسبت به چراغ های دیگر پرنورتر باشند. با این وجود باید همیشه با نورهای محیطی به اندازه­ کافی ترکیب شوند تا جلوی خستگی چشم بابت تضاد شدید روشنایی و تاریکی را بگیرند.
فضاهای کار و مطالعه از جمله فضاهایی هستند که به وضوح به چراغ مطالعه نیاز دارند. چراغ مطالعه ای که ارتفاعش قابل تنظیم باشد برای طراحی میز بسیار مناسب هستند و چراغ های انعطاف­پذیر هم که بالای تخت قرار می گیرند برای مطالعه قبل از خوابیدن مناسب هستند. چراغ­های بالای آینه برای نظافت شخصی و حمام­ بسیار کاربردی هستند. آشپزخانه هم فضای دیگری است که پخت و پز آسان تر و ایمن تر به چراغ کار نیاز دارد. چراغ های زیر کابینت، لامپ های بالای میز کار و لوسترهای بلند و کوتاه روی جزیره از گزینه­ های نورپردازی آشپزخانه­ هستند. نور کار را می توان برای ایجاد مسیر اتاق یا راهرو و چراغ های جهت دار کف و چراغ های بلندتر روی پله ها استفاده کرد.

نورهای تغییردهنده فضا

نورهای تغییردهنده فضا به اندازه نور کلی و محیطی فضا مهم هستند و بدون آنها فضا خالی به نظر می رسد. با ایجاد حوضچه های نور که سایه های نور عمومی را خنثی می کنند می توان اتاق را به بهترین شکل طراحی کرد. این نورپردازی در طراحی اتاق هم عنصری مهم است. نور تغییردهنده فضا به کاربردی بودن و سبک خاص اتاق در طراحی به یک اندازه توجه می کند. آباژور­های رومیزی و آباژورهای ایستاده از گزینه های محبوب در نورهای تغییردهنده فضا هستند.
بهتر است آباژورهای رومیزی روی میز عسلی یا کنسول قرار بگیرند، پنهان کردن سیم در فضاهای دیگر کمی دشوار است. می توانید برای پنهان کردن، سیم ها را با احتیاط از سوراخ هایی که روی سطح ایجاد شده عبور دهید یا به پایه­های میز بچسبانیدشان.
پریزها را نزدیک آباژور قرار دهید. نزدیکی پریز و آباژور از دلایلی است که برنامه­ریزی برق باید در پایان طراحی انجام شود.
از آنجا که نورپردازی تغییر دهنده فضا غالباً نزدیک­ترین لایه به سطح چشم است، مهم است که هر نوع تابش آزاردهنده برای چشم مثل لامپ های خالی را با فیلتر مناسب از بین ببرید. همین کار را برای نور عمومی و نور­های محیطی هم باید انجام دهید.
بارابارا بری طراح دکوراسیون داخلی برای قرارگیری وسایل این توصیه را می کند: «من دوست دارم منبع نور را دقیقاً بالاتر از سطح چشم قرار بدهم که کل اتاق را روشن کند و سایه ای هم ایجاد نکند. این بهترین حالت است»
لامپ های رشته ای تنگستن در گذشته محبوب ترین گزینه بودند، اما امروزه هالوژن ها و لامپ های ال ای دی به دلیل هزینه کمتر و صرفه جویی در مصرف انرژی، جایگزین این لامپ ها شده اند که دیگر تقریباً ممنوع اند. برای نورپردازی تغییردهنده فضا لامپ های کم نورتر را انتخاب کنید، بر خلاف نور کار یا مطالعه، که نیاز به لامپ پرنور دارند، لامپ پرنور برای نورپردازی تغییردهنده فضا بسیار خشن و نامناسب هستند. لامپ های پرنور برای فاصله نور تا اشیا به حباب بزرگتری نیاز دارند.
برای استفاده از آباژورهای رومیزی و ایستاده، به نسبت سایه و پایه ها و موقعیت شان نسبت به اثاثیه دیگر توجه کنید. لیندا هولمز، مدیر خلاقیت لوکس دکو، می­گوید: «اشتباه بزرگ بیشتر مردم موقع خرید لامپ انتخاب لامپ های کوچک است. وقتی شک دارید، لامپ بزرگتر را انتخاب کنید. البته در صورتیکه قرار است چراغ روی میز کنسولی باریک قرار بگیرد باید آن را با اندازه میز تنظیم کنید.»
حباب ها هم مسئله مهمی هستند. لامپ و سرپیچ باید با حباب زیبا پوشانده شود وگرنه احمقانه به نظر می رسد و زیبایی را از بین می برد. بافت پارچه ها هم ظاهر لامپ را به ویژه وقتی روشن است، تغییر می دهند، نوری که طرح های ناهموار کتان ایجاد می کند با نور ساتن براق متفاوت است.
اگر نورپردازی اتاقتان از نوع تغییردهنده فضاست، استفاده از رنگ های روشن و کم رنگ بهترین حالت برای تابیدن نور است. روکش های نقره یا طلا برای ایجاد فضایی لوکس بهترین انتخاب هستند.

نور­های تأکیدی

نورپردازی تاکیدی بیشتر شبیه نور­های مناسب کار است که کاربرد خاص خود را دارد و برای تاکید و برجسته کردن ویژگی در اتاق به کار می رود.
نورهایی که آثار هنری، مجسمه ها و اشیای کابینت ها یا روی پایه را برجسته می کنند نمونه هایی از نور­پردازی تأکیدی هستند که دید بهتری بمی دهند و مانع به چشم نیامدن آنها در فضای کم نور می شود.
نورپردازی تاکیدی مثل نور­های مناسب کار با توجه به کاربرد و ماهیتی که دارند، به خروجی نور بیشتر حداقل سه برابر احتیاج دارد، بنابراین باید از لامپ های پرنورتری استفاده شود.
گاه می توانید نورپردازی معماری را در نورپردازی تأکیدی و نور­ محیطی بگنجانید. نورپردازی­های تأکیدی-معماری ظریف تر هستند، اما بافت ها را برجسته­تر می­کند و به جای برجسته کردن یک شی خاص محیط را مشخص می کند.

بایدهای نورپردازی دکوراسیون خانه لوکس

  • به این که اتاق تان برای چه کاری قرار است استفاده شود و چه نوع مبلمان و اثاثیه ای در آن قرار می گیرد توجه کنید، بعضی از انواع مبلمان به نور خاصی احتیاج دارند.
  • سیستم تنظیم نور را در طراحی خود استفاده کنید، سیستم نورپردازی باعث بهتر شدن شرایط نور می شود.
  • ارتباط بین اتاق­ها را در طراحی نورپردازی دکوراسیون خانه لوکس درنظر بگیرید، تغییرات شدید از روشن به تاریک می تواند باعث از بین رفتن جهت گیری درست و خستگی چشم شود.
  • لامپ های دیواری را روی دیوار­های کوتاه­تر نصب کنید، این کار تعادل اتاق را برقرار می کند و توجه­ را از دیوار­های بلندتر برمی دارد.
  • به خط های ایجاد شده حباب ها توجه کنید، ضخامت و و رنگ این خط ها روی نور ساطع شده تأثیر می گذارند.
  • با دقت درباره توان مصرفی لامپ­ها فکر کنید، لامپ های ۷۰-۶۵ واتی برای نورپردازی تغییردهنده فضا بسیار روشن هستند. لامپ­های ۴۰ واتی مناسب تر هستند.
    • برای نورپردازی دکوراسیون خانه لوکس همیشه لامپ لخت را با حباب مخفی کنید.

نبایدهای نورپردازی دکوراسیون خانه لوکس

  • برای نورپردازی دکوراسیون خانه لوکس فقط از یک منبع نور مرکزی استفاده نکنید چرا که سایه های ناخوشایندی ایجاد می­کند، طراحی لایه ای بسیار ضروری است.
  • در استفاده از خروجی ها صرفه­ جویی نکنید، هیچ چیزی بدتر از سیم های برقی که نمای بدی دارند، نیست.
  • سیم ها را رها نکنید، با سیم های لخت فضا نامرتب دیده می شود و زیبایی کلی فضا از بین می رود.

۱ دیدگاه

  1. محترم کیاقادی

    بسیار عالی بود سپاسگزارم

    پاسخ

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *