از انواع متداول پیهای سطحی که در ساختمانها بکار میروند پیهای نواری را میتوان نام دارند. این نوع پیها بصورت یک نوار پیوسته در زیر ردیفی از ستونها و در دو امتداد عمود برهم قرار میگیرد و از بتن مسلح ساخته میشود.
در پیهای نواری محدودکردن حرکت نسبی پی ها با استفاده از نوارهای پی صورت میگیرد. یعنی نوارهای پی آن را بصورت یک جسم یک پارچه درمیآورد تا اولا پی بصورت یکپارچه در برابر نیروی زلزله عمل کند و ثانیاً نشست پی بصورت یکنواخت باشد.
ابعاد پی نواری چقدر خواهد بود؟
پاسخ: طول عرض و ارتفاع پی ها بستگی دارد به:
- به بارهای وارده از سازه
- مقاومت خاک زیر پی
- مصالح تشکیل دهنده پی
دارد که پس از بررسی این موارد توسط مهندس محاسب از روی محاسبات فنی بدست می آید.
تخمین ضخامت و ابعاد پی به شکل تقریبی
ضخامت پی = (تعداد طبقات*۱۰) + ۲۰ سانتی متر (تحت هیچ شرایط ضخامت پی از ۶۰ سانتی متر کمتر نشود)
عرض پی = (تعداد طبقات *۲۰) + ۴۰ سانتی متر
مثال (ساختمان ۵ طبقه):
عمق ۷۰ سانتی متر ( ۷۰=۲۰+۵*۱۰)
عرض پی ۱۴۰ سانتی متر ( ۱۴۰=۴۰+۵*۲۰)
این روش می تواند اغلب حدس خوبی باشد ولی می بایست حتما نوع خاک منطقه در نظر گرفته شود.
میلگردهای طولی و عرضی در پیهای نواری
عموماً این پی ها مطابق شکل زیر برای مقابله با نیروهای وارده در بالا و پایین مقاطع خود توسط آرماتورهای فولادی مسلح میشوند.
نقشه خوانی پی ها
مقطع عرضی پیهای نواری در نقشهها بصورت شکل زیر نشان داده میشود. همانگونه ملاحظه میشود زیر پی بتن مگر قرار دارد و بر روی آن پی نواری به ارتفاع ۷۰ سانتیمتر و عرض ۱۲۰ سانتیمتر قرار دارد. در هر چهار وجه پی پوشش بتنی به ضخامت ۷ سانتیمتر نیز وجود دارد. آرماتورهای طولی در بالا و پایین پی نیز دیده میشود. خاموت ها نیز آرماتورهای طولی را در آغوش گرفتهاند.
یک نمونه دیگر مقطع پی نواری در شکل زیر نشان داده شده است. همانطور که مشاهده میشود ارتفاع این پی ۷۰ و عرض آن ۸۰ سانتیمتر بوده که اطراف آن ۷ سانتیمتر پوشش بتنی (کاور) قراردارد. در بالا و پایین پی از ۶ آرماتور طولی نمره ۲۰ استفاده شده است. همچنین دو خاموت نمره ۱۰ و دو سنجاق نمره ۱۰ برای مقابله با نیروی برشی از هر ۲۰ سانتیمتر در این پی قرار گرفته است. بر حسب مورد علائم مورد استفاده در نقشه با عبارت مناسب بیان شده است.
۰ دیدگاه