انتخاب برگه

پدیده تورق یا اثر لاملار

اردیبهشت ۱۳, ۱۳۹۹ | آموزشی | ۰ دیدگاه

لاملار یا تورق در سازه فولادی چیست؟

لاملار
پدیده تورق یا اثر لاملار

لاملارپدیده تورق یا لاملار در اتصال جوشی دو قطعه به یکدیگر فلز جوش در هنگام سرد شدن نیروی کششی در امتداد عرضی مقطع ورق های اطراف درز اعمال می کند و گسیختگی های داخلی در ورق ایجاد می شود که تورق یا پارگی لاملار نام دارد و یک نوع تردشکنی است. برای رفع این نوع گسیختگی با تغییر موقعیت ورق های اطراف درزهای اتصال و هم مسیر شدن نیروی کششی ناشی از انقباض جوش و امتداد طولی م قطع ورق ها می توان خطر پارگی لاملار را کاهش داد.

مثال مقاطع باکس BOX فولادی برای ستون

مقاطع باکس BOX با در نظرگرفتن اثر تورق فولاد یا همان پارگی لاملار فولاد (بر اثر جمع شدگی جوش)، باید ایجاد شوند، به این منظور مطابق شکل زیر و قسمت بزرگنمایی شده ورق‌ها جهت انجام جوشکاری (جوش کارخانه‌ای) اندکی (مغعمولا ۲٫۵ میلی‌متر) به همدیگر تکیه می‌دهند تا امکان فیکس شدن ورق‌ها جهت جوشکاری فراهم شود.

بنابر این در صورت انتخاب پلیت هایی از هر سایز رند، مثلا ۳۰و۳۵و۴۰و… موقع ساخت مقاطع مربعی، یک بعد ۵ میلی‌متر (۰٫۵ سانتی‌متر) بزرگتر از بعد دیگر ستون خواهد شد. (معمولا در اجرا و طراحی قابل چشم پوشی است.)

در واقع ستون با پلیت‌های ۴۰ سانتی‌متر (ستون مربعی ۴۰*۴۰)، با ضخامت ورق ۲ سانتی‌متر بعد از ساخت دارای ابعاد خارجی ۴۴ و ۴۳٫۵

یا ستون ۳۰۰*۳۰۰ میلی‌متر با این روش دارای ابعاد تمام شده ۳۱۵*۳۲۰ خواهد شد.

چرا ابعاد ورق‌ها غیر رُند گرفته نمی‌شود تا ستون نهایی دارای ابعاد رند باشد؟ چون پیمانکاران ساخت اسکلت با اعداد غیر از مضرب صحیح ۵ یا اعشاری با دقت ۲ میلی‌متر مشکل دارند و عملا ساخت ستونی با عرض پلیت‌هایی متفاوت هم از بابت برش بصرفه نیست و هم احتمال خطا و اشتباه و مشکلات تشخیص جهت ستون موقع نصب و اجرا خواهد داشت.

نحوه ساخت تیرورق ها، با در نظر گرفتن پدیده تورق


۰ دیدگاه

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *