انتخاب برگه

صورت جلسه و صورت وضعیت نویسی در پروژه‌های عمرانی

مرداد ۷, ۱۴۰۰ | پایگاه دانش | ۰ دیدگاه

در طی اجرای پروژه‌­های عمرانی، مبالغی از سوی کارفرما به پیمانکار از بابت هزینه انجام پروژه داده می­شود.  به همین دلیل باید ساز و کاری ایجاد شود تا در هر مرحله از عملیات اجرایی و طی مقاطع زمانی معین، مشخص گردد تا چه وجهی باید از کارفرما به پیمانکار تحویل گردد.  برای نظم دادن به این فرایند عموماً در پروژه‌­های عمرانی از صورت جلسه استفاده می­شود. در واقع صورت جلسه مقدار کارکرد پیمانکار را در یک مقطع زمانی مشخص (مثلا یک ماه) نشان می­دهد و ملاک پرداخت هزینه پروژه از سوی کارفرما به پیمانکار است. صورت جلسه خصوصا برای آیتم­‌هایی از کار  که در نقشه ها وجود ندارد  و یا پس از اجرای کار پوشیده می شود اهمیت پیدا می­کند چرا که این قبیل از کارها در صورت عدم تهیه صورت جلسه در دید نبوده و پرداخت هزینه انجام آنها دردسر ساز خواهد بود.

صورت جلسات عموما در برگه هایی مانند برگه شکل زیر نوشته می­شوند. این برگه ها عموماً دارای هفت ستون عمودی هستند که این ستون­ها عبارتند از: ۱- ردیف ۲- شرح ۳- تعداد مشابه ۴- واحد ۵- ابعاد ۶- مجموع ۷- ملاحظات.  البته ستون­های ابعاد و مجموع هرکدام خود به سه ستون طول، عرض، ارتفاع و فرعی، جزئی و کلی تقسیم شده‌­اند.

در ستون شرح، همانطور که از اسمش پیداست شرح آیتم  وارد می شود. در ستون تعداد مشابه، همانطور که مشخص است تعداد مشابه آن آیتم وارد می شود. دقت شد که موارد مشابه در صورتی مشابه لحاظ می شود که از لحاظ مشخصات دقیقا مشابه باشد. به بیان دیگر “طول”، “عرض” ، “ارتفاع” و و”وزن” (درصورت وجود هریک) باید مشابه باشند تا جزو ستون تعداد مشابه قرار گیرند.

در ستون واحد، واحد آیتم استخراج شده از فهرست بها وارد می­شود. در ستون ابعاد و در قسمت طول، عرض، ارتفاع و وزن هرکدام درصورت وجود از نفشه برداشت شده و در محل خود قرار میگیرد.

در ستون مجموع و در قسمت فرعی حاصلضرب ستون تعداد مشابه در ستون ابعاد نوشته می­شود. ستون دوم از قسمت مجموع مربوط به کسورات است. برای قسمت­های کسر شده نیز همین عملیات انجام شده ولی با علامت منفی در ستون فرعی درج می­گردد. جمع ستون دوم قسمت مجموع از جمع ستون اول این قسمت کسر شده و عدد نهایی در ستون سوم نوشته می­شود. در ستون ملاحظات نیز توضیحات لازم برای روش و نحوه متره کردن آورده می­شود.

صورت جلسات توسط پیمانکار نوشته شده و مهندس ناظر اولین کسی است که آن را تایید کرده و به دفتر کارفرما ارسال می­کند. برای مثال برای عایق رطوبتی (ایزوگام) کف یک سرویس بهداشتی به شکل زیر، صورت جلسه‌­ای به شرح زیر تهیه شده است که نشان می­دهد در کل پیمانکار ۵٫۴۶ متر مربع عایق کاری انجام داده است. (عایق کاری بر روی سطوح قائم تا ۳۰ سانتی­متر ادامه می­‌یابد و ضخامت دیوارها ۱۰ سانتی­متر و عرض درب ۸۰ سانتی­متر در نظر گرفته شود)

نکات مهم در صورتجلسات

در تنظیم صورت جلسات که باید بر اساس ضوابط تهیه شود، موارد زیر نیز باید مورد توجه قرار گیرد:

۱- صورت جلسات در موارد تعیین شده در پیمان، باید در حین اجرای عملیات و بر اساس نقشه های اجرایی، مشخصات فنی عمومی، مشخصات فنی خصوصی و دستور کارها تهیه شوند و شامل حداقل اطلاعات زیر باشند:

– نام کارفرما، مهندس مشاور، پیمانکار، شماره و تاریخ پیمان، موضوع پیمان و شماره و تاریخ صورت جلسه،

– ذکر دلایل و توجیهات فنی لازم برای اجرای کار موضوع صورت جلسه،

– ارایه توضیحات کافی و ترسیم نقشه با جزییات کامل و بیان مشخصات فنی کار،

– متره نمودن کار و محاسبه مقادیر و احجام عملیات.

۲-  صورت جلسات باید به امضای پیمانکار، مهندس ناظر مقیم، مهندس مشاور و کارفرما (در موارد تعیین شده) برسد. تمامی صورت جلسات باید توسط کارفرما به مهندس مشاور (با رونوشت جهت اطلاع و پیگیری پیمانکار) برای اعمال در صورت وضعیت به همراه موضوع کار و جدول خلاصه مقادیر ظرف مهلت سه هفته ابلاغ شود. چنانچه صورت جلسات مزبور ظرف مدت یاد شده از طرف کارفرما به هر دلیل ابلاغ نگردید، با پیگیری مکتوب پیمانکار، لازم است کارفرما دلایل عدم ابلاغ یا لزوم تهیه صورت جلسه اصلاحی را به اطلاع مهندس مشاور و پیمانکار برساند. پس از آن در صورت نیاز به تهیه صورت جلسه اصلاحی، لازم است مراحل تهیه و ابلاغ آن ظرف مدت دو هفته انجام شود. پس از سپری شدن مهلت دو هفته، چنانچه صورت جلسه اصلاحی به هر دلیلی خارج از قصور پیمانکار از طرف کارفرما با تاخیر ابلاغ شود، میزان تاخیر به وجود آمده (نسبت به مهلت سه هفته) در ابلاغ صورت جلسه اصلاحی و پرداخت مبلغ مربوط به آن، بر اساس دستورالعمل مربوط، در رسیدگی به تاخیرات پیمان منظور می گردد.

صورت جلسات فاقد ابلاغ کارفرما معتبر نبوده و قابل استناد نمی باشد. ابلاغ صورت جلسات توسط کارفرما به منظور مستند سازی مدارک و صورت جلسات بوده و از تعهدات و مسوولیت های مهندس مشاور و پیمانکار نمی کاهد.

۳-تاریخ ابلاغ کارفرما باید با زمان اجرای عملیات موضوع صورت جلسه مطابقت داشته باشد و ابلاغ صرفا با مسئولیت و تایید بالاترین مقام دستگاه اجرایی می تواند در زمان دیگر انجام شود.

۴-  هرگونه پرداخت به پیمانکار از بابت کار انجام شده (در ارتباط با موضوع صورت جلسه) قبل از تنظیم و ابلاغ صورت جلسه مجاز نمی باشد.

صورت وضعیت چیست؟

برای مالی و ریالی کردن مقادیر صورت جلسه از سند دیگری بنام صورت وضعیت استفاده می­شود. صورت وضعیت یعنی گزارش ریز مقادیر انجام عملیات و مالی کردن از بابت عملیات انجام شده بر اساس قیمتهای توافق شده بوده و مقادیر احجام کار در صورت وضعیت براساس مقادیر تایید شده از صورت جلسات نوشته می­شود.

صورت وضعیت می تواند موقت و می تواند قطعی باشد. پیمانکار معمولا در انتهای هر ماه مقادیر کارکرد عملیاتش در آن ماه رادر قیمتهای توافق شده ضرب کرده و با ضرائب توافق شده درخواست مالی خود را ارائه می­کند. مهلت پرداخت صورت وضعیت­های موقت ۱۰ روز رسیدگی در مشاور و ۱۰ روز رسیدگی و پرداخت در کارفرما میباشد.

پس از اینکه کلیه­‌ی مراحل ساخت و ساز به پایان رسید و پروژه آماده بهره‌­برداری شد، «صورت وضعیت قطعی» توسط پیمانکار تهیه می­شود.  در این مرحله پیمانکار تقاضای «تحویل موقت» می‌­نماید. اگر دستگاه نظارت عیب و نقصی در کار وی مشاهده نکرد پیشنهاد او را قبول می­کند و تحویل موقت صورت می­‌پذیرد، یعنی ساختمان جهت استفاده به کارفرما تحویل داده می­شود.

پس از تحویل موقت، پیمانکار باید تا زمانی که در پیمان به عنوان«دوران تضمین» قید شده است (حدود یکسال) حسن انجام عملیات را ضمانت کند. یعنی مسئولیت مشکلات و معایبی را که از ناحیه­‌ی او ایجاد شده است به عهده بگیرد و در صورت وجود این مشکلات، آن­ها را با هزینه­‌ی خود برطرف کند.

پس از پایان دوران تضمین و در صورتی­که هیچ عیب و نقصی در کار مشاهده نشود پیمانکار در خواست تحویل قطعی می­نماید و تسویه حساب نهایی انجام می-شود. به این ترتیب پروژه پایان می­پذیرد.

برای دریافت نسخه PDF کلیک کنید.

۰ دیدگاه

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *