در این مطلب به بررسی ضوابط مربوط به دیوارهای تقسیم کننده در ویرایش ۹۲ و ۹۸ مبحث ششم مقررات ملی ساختمان پرداخته میشود. در ابتدا مفهوم بار تیغهبندی و ضوابط ارائه شده برای آن در مبحث ششم بطور کامل بررسی شده و در ادامه مقدار بار تیغهبندی برای یک پلان ساختمان مسکونی محاسبه شده است تا مخاطبین عزیز سازه پلاس بطور کاربردی با نحوه محاسبه آن در یک پروژه عملی آشنا شده باشند.
مفهوم بار تیغهبندی و ضوابط آن در مبحث ششم:
دیوارهای جداگر فضاهای ساختمان (تیغهها) نسبت به دیوارهای پیرامونی سبکتر هستد. این دیوارها ممکن است در طول عمر مفید ساختمان توسط ساکنین آنها جابجا گردند. بنابراین باید تدبیری اتخاذ نمود که با جابجایی آنها محاسبات طراحی سازه بهم نخورد. آیین نامه پیشنهاد میکند که در صورتیکه این دیوارها به اندازه کافی سبک باشند (وزن یک مترمربع آنها از ۲۰۰ کیلوگرم کمتر باشد) میتوان بجای مدلسازی آنها در محل واقعی خود (مثل مدلسازی دیوارهای اطراف راهپله) وزن آنها را در کل سطح ساختمان پخش نمود و به این ترتیب هرگونه تغییرات آتی در تیغههای داخلی ساختمان تناقضی در محاسبات ساختمان بوجود نمیآورد(این طور فرض کنید که تیغهها را به تکه های کوچک خرد کرده و در سطح کف ساختمان پخش کردهایم. به این ترتیب به همه قسمتهای کف سهم یکسانی از وزن تیغه وارد میشود و تغییر در محل آنها ارزش محاسبات را کم نمیکند)
به وزن تیغهها که در کف ساختمان پخش میشود اصطلاحاً سربار تیغه بندی گفته میشود این سربار معمولاً ۱۰۰ کیلوگرم بر مترمربع در نظر گرفته میشود ولی بایستی این بطور دقیق برای هر پروژهای محاسبه شود. از نظر نوع بار نیز باید گفت که در ویرایش سالهای اخیر مبحث ششم نوع بار تیغه بندی چند بار از نوع مرده و زنده دست به دست شده است که در اینجا به تشریح ضوابط آن، در دو ویرایش معتبر مبحث ششم یعنی ویرایش ۹۲ و ۹۸ خواهیم پرداخت.
ویرایش ۹۲ مبحث ششم
مبحث ششم در ویرایش ۹۲ و در بند ۶-۵-۲-۲ ضوابط مربوط به دیوارهای تیغهبندی را به شرح زیر بیان کرده است:
مطابق بند فوق، اگر وزن هر متر مربع دیوار تیغه را با w نشان دهیم، سه حالت زیر را برای بار تیغه بندی خواهیم داشت:
همچنین اگر حداقل بار زنده از ۴ کیلونیوتن بر متر مربع بیشتر باشد، نیازی به در نظر گرفتن بار زنده دیوار تقسیم کننده نیست.
ویرایش ۹۸ مبحث ششم
مبحث ششم در ویرایش ۹۸ و در بند ۶-۳-۳ و ۶-۵-۲-۲ ضوابط مربوط به دیوارهای تیغهبندی را به شرح زیر بیان کرده است:
مطابق بندهای فوق، اگر وزن هر متر مربع دیوار تیغه را با w نشان دهیم، سه حالت زیر را برای بار تیغه بندی خواهیم داشت:
همچنین اگر حداقل بار زنده از ۴ کیلونیوتن بر متر مربع بیشتر باشد، نیازی به در نظر گرفتن بار زنده دیوار جدا کننده نیست ولی اگر دیوار جداکننده با توجه به شرایط از نوع مرده در نظر گرفته شود این استثنا وجود نخواهد داشت.
محاسبه سربار تیغهبندی برای یک پروژه:
برای پلان نشان داده شده در شکل زیر، سربار تیغهبندی را مطابق ویرایش ۹۲ و ۹۸مبحث ششم محاسبه کنید.
گام اول: محاسبه وزن یک متر مربع دیوار تیغه
فرض میکنیم جزئیات معماری ارائه شده برای دیوار تیغه به شرح زیر باشد:
پس وزن یک متر مربه دیوار بین ۴۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم بر مترمربع شده و براساس ویرایش ۹۲ و یا ۹۸ مشمول حالت دوم میگردد یعنی:
گام دوم: محاسبه طول کل دیوارهای تیغهها موجود در پلان:
در پلان فوق طول کل دیوارهای تیغه در حدود ۳۰ متر است(با فرض بارگذاری دیوارهای اطراف آکس راهپله در محل اصلی خود) و مساحت خالص طبقه با کسر مساحت باکس راهپله نیز ۱۶۰ متر مربع میباشد. فرض میکنیم ارتفاع دیوار تیغه ۲٫۹ متر باشد.
گام سوم: محاسبه سربار تیغهبندی:
در این مثال مقدار بار تیغه بندی ۱۰۰ کیلوگرم بر مترمربع بدست آمد که بر اساس ویرایش ۹۲ باید آن را از نوع بار زنده و بر اساس ویرایش ۹۸ باید آن را از نوع بار مرده در نظر گرفت. در ساختمانهایی که در آنها طول تیغه زیاد باشد، مثل ساختمانهای اداری، هتلها و بیمارستانها، این مقدار معمولاً بیشتر از ۱۰۰ کیلوگرم برمترمربع است.
-
نمونه سوالات تالیفی مبحث ششم ۱۳۹۸۴۰,۰۰۰ تومان
-
کلیدواژه مبحث ششم ۱۳۹۸ بارهای وارد بر ساختمان۵۹,۰۰۰ تومان
-
فایل اکسل هوشمند ترکیبات بار سازه فولادی AISC-ASD89 مطابق ۲۸۰۰ ویرایش ۴۵۰,۰۰۰ تومان
-
فایل اکسل هوشمند ترکیبات بار ACI مطابق مبحث ششم ۹۲ و ۲۸۰۰ ویرایش ۴۵۰,۰۰۰ تومان
۰ دیدگاه